I dagarna fyllde folkmusikgruppen J P Nyström 35 år.
I dag är det nestorn i gängets tur, Svante Lindqvist, som uppnår den aktningsvärda åldern 55.
Lite av underbarn kan han nog kallas för redan som 20-åring kunde han titulera sig som riksspelman.
Svante är en folkskollärargrabb uppväxt i ett hem fyllt med litteratur och musik.
- Pappa som är 97 år, tror jag kan en dikt om livets alla skeenden. Han är fantastik, säger Svante med ett tonfall som andas beundran.
Var du klassens rolighetsminister?
- Nää, det tycker jag inte men jag har bra minne, jag kommer ihåg vad de som var roliga sa.
Blockflöjt
Hans väg inom musiken började på skolan man fick välja mellan blockflöjt och mandolin, Svante började fingra på sistnämnda efter en tid tyckte pappa att han skulle börja med fiol istället. Hans önskan uppfylldes med råge.
Malmberget på 70-talet var en förträfflig plats att växa upp i för en musikintresserad yngling. Där fanns massor med gamla gruvisar som spelade musik och vår jubilar insöp girigt deras toner. Där fanns också Gäll-Ma folkdanslag, där föräldrarna till pojkarna i J P Nyströms svängde runt. Grabbarna fann varandra där och det gemensamma intresset var slitstarkt, 35år, hittills. JP Nyströms första gemensamma toner togs i en studiecirkel i ABF:s regi.
Driven dramatiker
- Mina första offentliga framträdande som fiolspelare gjorde jag på folkdanslagets träffar, berättar Svante, det var min lärare Kalle Lagerqvist som drog dit mig. Han ville nog ha avlastning.
Vår jubilar har fler strängar än de fyra han har på sin fela. Han är en driven dramatiker, hans mest kända verk är teatermonologen "Mannen från Malmberget" som spelats på åtskilliga teaterscener i landet. Mest omtalade bokverk är novellsamlingen "Än kan man köpa en Portello på sporthallsfiket".
Film om Obolhärvan
Författaren Mikael Niemi har sagt att Svante Lindqvist är en oslipad diamant i skrivande. Vår jubilar slipar på, ett filmmanuskript rätt fritt om Obolhärvan är i vardande, en roman filar han också på arbetsnamnet är "En liten krök på Linaälven". Han putsar också på några barnboks idéer.
- Jag stiger upp halvsex om morgonen och skriver innan familjen vaknar, ibland kan det bli någon sida men det kan också bara bli en rad eller två, säger Svante och skrattar.
Proffs 1997
Som bekant är det ingen sinekur att försörja sig som kulturarbetare i Svedala.
- Vi i JP Nyströms var proffsmusiker 1997. Det var kul men det är en väldig slitig tillvaro och har man familj är det extra jobbigt, man är alltid på resande fot, berättar vår man från Malmberget.
Du har teknisk utbildning?
- De humaniora fick jag hemifrån i nappen, det tekniska fick jag lära mig. Jag har gått på KTH i Stockholm och utbildat mig till civilingenjör. Jag jobbade några år där men sedan blev min längtan norrut för stark. Luleå är en perfekt stad för mig. Sedan 20 år finns jag på Trafikverket, tidigare Vägverket, där jag sysslar med markersättningsfrågor mestadels vid vägbyggen.
Numer är han gift med Anna-Karin från Töre, före detta landslagssimmare.
- Hon är driftig och snygg och jag får finna mig att spela andra fiolen hemma, säger han med skämtsam ton.
Vid nära 50 års ålder har han begåvats med två barn, Per, 4 år och Klara, 7 år. Lilla Klara simmar som en fisk redan och stråken drar hon också i. Vad månde bliva?
Framtiden då?
- Inom jobbet kommer väl inte att hända så mycket. Blir det förkovran blir det inom litteratur och musik, det är i alla fall den förhoppning jag när, säger Svante.
Hur ska du fira?
- Det kommer att bli med musik. Vi, JP, ska nämligen spela på Björnfällan i Gällivare, Svenska Skidförbundet har någon sammankomst där. Framåt natten blir det buss hem, det blir säkert trevligt.
Utan Svante Lindqvist från Malmberget hade nog vårt län varit färglösare.