En splittrad berättelse av min levnadsagenda.
Jag, Karl Gustav Lindbäck, född den 12 juli 1931 i Storsien, Nederkalix kommun. Det är då Allmänna folkskolan skulle ha börjat i byn, men på grund av att den nedlades och jag blev hänvisad till närliggande skolor som blev, först Korpikå där jag inackorderades första året.
Detta året började 2:a världskriget- Allmän mobilisering påkallades i Sverige.
Alla i vapenför ålder inkallades till olika orter för att utrustas med vapen och vinterkläder för att först förhöras om sin politiska hemvist och sedan avresa till sin krigsplaceringsort för att bevaka landets gränser i första hand mot Finland och Norge.
Rysslands armé hade anfallit Finland 1939.
De män som vid mobiliseringen var organiserade kommunister skickades till en nedlagd skola utanför Boden, Bredåker. Därifrån till Bodens södra station för vidare färd mot okänd ort (Vitvattnet) för avstigning med väskor med mera och marsch till fots mot Kalix. Orrträsk, på väg mot Storsien, fick de skotta tältplatser och resa dem, ordna uppvärming med kaminer. Nästa dag var det utspisning vrån två kokvagnar vid gamla skolan där pojkarna med kokkärl fick sin mat och sitta och äta på plogkarmarna.
Hälsades välkomna av kapten Bärner, chef för arbetslägret, delades upp i grupper för att sedan ordna till permanenta boenden i de små bagarstugorna som fanns på varje bondgård, isolera dem och bygga om dem. Tillverkade dubbelslafar för cirka 20 personer per bostad. Deras arbetsuppgift i fortsättningen var att bygga en fortsättning på Storsienvägen till Klinten där militärvägen mellan Boden och Karungi via Vitvattnet. Man högg ner skog, sprängde sten och ledde bort ytvattnet.
Vi gick mot världsfred -45, arbetet upphörde, staten byggde vägen färdig tio år senare.
Ansvaret för gården blev större. Föräldrarna var äldre och sjuka och arbetsbördan tilltog. Lanthandel föll på honom. Försvararbete upphörde i byn så affärerna gick inte längre bra därför. Hans förtroendeuppdrag ökade i omfattning. I över 20 år var han ordförande i LRFs länsförbund och de näraliggande föreningsrörelser. Ledamot i styrelse för försäkringskassan i Norrbotten och Övre Norrland. Länsstyrelsen som anställd ack vare hans familj, hustru och söner som skötte om gåden när han var borta tillfälligt.
Han gick två år på Kalix Folkhögskola sam läste ekonomi vid gymnasiet i Kalix för det ökade kraver från uppdragen. När han blev 60 år beslutade han att han måste varva ner med att sköta gården, renovera bostaden och ekonomibyggnaderna.
Ett lugnare liv på ålderns dag om livet och hälsan varm med mig.
På 80-talet skedde ett generatrionsskifte när yngsta sonen ville överta gården.
Under många år har Karl Gustav Lindbäck fungerat som kommunktör till de människor från olika delar av landet som besökt Storsien för att få närmare information om det historiska men också korta händelsen, arbetslägret för hitplacerade kommunister.
Med de nu rådande besöksrestriktionerna ser jag mig avstå från 90-årsfirande.