Fernando Ramirez 60 år

Jubilar2013-04-04 06:00

Den 4 april fyller Fernando Ramirez 60 år. För 38 år sedan kom han till Sverige och han har varit bosatt 36 år i Luleå. Fernando är född i Santiago, Chile som yngst i en syskonskara på femton barn. 1971 anställdes han vid det statliga flygföretaget, LAN - Chile i Santiago.

Som en följd av den politiska oron i Chile lämnade Fernando och hans dåvarande hustru landet i juni 1975. De hamnade i Stockholm där han så gott som omedelbart fick uppehållstillstånd och arbete på Sheraton Hotel. En kort tid därefter blev Fernando anställd vid SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar. 1977 blev SGU utlokaliserat till Luleå och då flyttade Fernando och familjen med. Efter elva års anställning började han läsa på Komvux och därefter utbildade han sig inom sjukvården där han arbetar än i dag.

Under alla dessa år i Luleå har Fernando varit mycket kreativ när det gäller föreningsliv och han debatterar ofta i massmedia om invandrarfrågor.

Under hela åttiotalet och en del av nittiotalet fick han aldrig ro efter meddelanden från Chile om dödsfall av sina bröder och föräldrar samt två barn- och ungdomsvänner. Mitt i all sorg började han skriva sitt livs historia och andra berättelser från sitt hemland. Att skriva har varit det enda som hjälpt för att bearbeta sorgen.

Utöver skrivandet har han medverkat i närradioprogram och även i P4 i Norrbotten. Mellan 1992-1995 producerade han över 100 timmar av den latinska timmen, Hora Latina, på Luleås närradio. Radiosändningarna fortsatte 2010 - 2011.

Fernando har även medverkat i olika kulturella arrangemang. Han har ställt upp som underhållare och konferencier och även medverkat som föreläsare om invandrarfrågor på arbetsplatser och i skolor.

1993 fick han ta emot Luleå kommuns kulturpris och under 1993-1994 medverkade han på Sjöslaget musikfestival i Luleå med Latinamerikanska Hörnet. 1997 gjorde han fotoutställningen Vart har Solidariteten tagit vägen? på bland annat Norrbottens museum, där han dokumenterade människors intryck om vad ordet solidaritet innebar. 1999 gjorde han fotoutställningen Jag finns där jag är om invandrarkvinnor i Norrbotten.

2001 medverkade han i Luleå stassteater, i pjäsen Folkets hem, som hämtat inspiration ur hans novell Surströmmingen får vänta.

Fernando har under åren skrivit insändare och artiklar och i fjol valde han ut 64 stycken av dessa som publicerades i en antologi. Han har också varit vice ordförande i Invandrarrådet i Luleå och är aktiv i Latinamerikakommittén i Luleå. Några av hans intressen utöver skrivandet är musik, fotografering, dans, motion och resor. Han har sprungit ett flertal långlopp under åren, däribland Luleå Stadsmaraton. Hans liv rör sig mest kring dem han älskar, sina söner och barnbarn samt sin nuvarande fru som han har delat tjugo år av sitt liv med.

Efter sina 36 år i Luleå betraktar han fortfarande kontrasterna mellan sommar och vinter i Norrbotten som de vackraste på jorden.

Födelsedagen firar han med sin hustru i Spanien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!