Energiknippe fyller 75 år
Kirunasonen Eilert Garvis Määttä i landslagsdressen.
Foto:
Världsmästare i Moskva 1957 och Colorado Springs 1962. 117 gånger har oömme slitvargen krängt av sig en garanterat svettindränkt Tre Kronor-tröja.
Det var "Garvis" som öppnade Kirunafönstret mot hockeyvärldren. Först kom det bara Määttä-pojkar, Sören, Östen och Börje. Familjen hade fyra spelare i allsvenskan som elitserien hette på den tiden, ett rätt svårslaget rekord. Sedan har som bekant många unga hockeykrigare från gruvmetropolen följt i deras spår.
Energiknippe
Det var i en länskamp 1956 mot Västerbotten som ledarna i Skellefteå AIK fick korn på energiknippet från Kiruna.
- Några pengar var det aldrig fråga om. Jobb och lägenhet var det som erbjöds. Mest var det äventyret som lockade, man ville också se hur långt hockeykunnadet skulle räcka i större sammanhang, berättar Garvis.
Skellefteås legendariska myggkedja skapades med Acka Andersson och Karl-Sören Hedlund.
- Vi var tre centrar, Karl-Sören kom från Rönnskär, Acka från Skellefteå. Vi åkte ut alla tre och ställde oss i mittcirkeln. Sedan sa tränaren att jag skulle spela på högerkanten och Acka skulle var center. Det var "matrialarn" som kom på myggkedjan för vi var alla rätt småväxta. Fast getingkedjan hade nog varit ett bättre namn. Vi var ju gulsvarta och forecheckade rätt hårt och vi var alla skridskoskickliga så vi hann också ner och spela försvar.
SM-silver
Två SM-silver blev det för myggorna.1959 förlorade man i finalen på Johanneshov mot Djurgården med 4-3 i en gastkramande tillställning.
Men det som ger honom evig plats i hockeyhistorien härrör sig från VM-finalen mot ryssarna 1957 i Moskva. Ishallen tog bara in 16 000 åskådare så matchen flyttades till uterinken på Leninstadion. 50 000 ryssar hade bänkat sig för att heja fram sina favoriter. Sverige måste få minst oavgjort för att bli världmästare. I andra perioden stod det 4-2 till ryssarna som började känna sig rätt säkra på seger.
Då rundade en svettig sak på 170 centimeter, vägandes 70 kilo, den ryska kassen, det var Garvis. Han serverade gummitrissan till Eje Lindström som stod parkerad framför det sovjetiska målet. Pang, sa det, 4-3.
TV-puckhög
När det var tolv minuter kvar av VM-finalen brottades Tumba med några ryssar i högra sarghörnet i anfallszon.
- Jag lyckades rafsa åt mig pucken i det allmänna tumultet och åkte mot målet längs den förlängda mållinjen. De ryska backarna trodde att jag skulle passa bakåt, målvakten lämnade första stolpen.Jag siktade och drämde till och pucken smet in.
Sveriges första TV-puckhög uppstod när storväxta svenska hockeyspelare kastade sig över 21-årig Kirunayngling. Tre Kronor höll ställningen och matchen slutade 4-4. Sverige var världsmästare. På prispallen klämde den svenska lagkaptenen, Lasse Björn, i med "Helan går" 50 000 ryssar reste sig och tog vördnadsfullt av sig pälsmössorna.
"Den glider in"
1962 i Colorado Springs var dags igen VM-guld. Det VM:et är mest känt för Klimpens fantastiska målvaktsspel och Hylands klassiska "den glider, den glider in...". Määttäs kedja med Tumba som center och Uno "Garvis" Öhrlund som vänsterforward gjorde 21 mål och släppte in noll. Ett rekord som står sig än idag och Tumbas starka sida var inte backchecking. I en intervju har Tumba sagt:
- Det är bara att hålla sig framför mål och ha klubban i isen så gräver Garvis fram pucken. Ibland tror man att det finns två puckar på isen.
Efter sju säsonger i Skellefteå värvades han till Södertälje SK och fick jobb på Scania. Det blev nio säsonger i SSK-tröjan. 1972 lade han ner sin elitkarriär. I dryga tiotalet har han varit tränare i Djurgården, Huddinge och Södertälje, även Sörmlands TV-pucklag har under några säsonger fått ta del av Garvis hockeykunnande. Han bor kvar i Södertälje och är trogen SSK-supporter.
Luleå...
- Jaa, Södertälje är mitt favoritlag men sedan är det Skellefteå och Luleå som gäller, säger vår jubilar.
Högtidsdagen firas med barn och barnbarn.
- Lillbrorsan Sören som också bor här i stan kommer säkert hit, säger Garvis.
Vi höjer klubborna för en "stor" hockeyspelare, Eilert "Garvis" Määttä. Han leve!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!