En kulturpedagog fyller 60 år
Jan-Ivar Johansson fyller 60 år i morgon. Hans vision är att äntligen få fullfölja sina studier och ta sin examen.
Foto:
Att jämtlänningen Jan-Ivar Johansson hamnade i Norrbotten är kanske inte så underligt då man betänker att redan hans farfar var här och hjälpte till att bygga Malmbanan under senare delen av förrförra seklet.
Född på Frösön
Jan-Ivar föddes på flygflottiljen F 4 på Frösön 1950 där hans far var civilanställd värmeskötare. Miljön på Frösön var inte den sämsta att växa upp i då familjen trots den fattiga bakgrunden hade samma utsikt över Drommen, Västfjället och Åreskutan som lockat Wilhem Petterson Berger till att bygga sin Sommarhage nedanför Frösö kyrka.
En annan Vilhelm (Moberg) fanns tillsammans med andra arbetareförfattare i det proletära hemmet. Detta tack vare fadern Adolfs och modern Olgas engagemang i den gamla Folket i bild-rörelsen. Vilket i sin tur ledde till ett hem fyllt av böcker, poesi och konst.
Vänstern
Den fem år äldre systern Ann blev så småningom bibliotekarie specialiserad på bokbussverksamhet och värvad över till Sör Tröndelags fylke i Norge.
I gymnasiet blev Jan-Ivar engagerad i vänsterrörelsen men inte längre vänsterut än i socialdemokratin som han varit trogen hela livet. Som ordförande i SSU-klubben Guevara och medlem av distriktstyrelsen i Jämtlands SSU-distrikt utvecklade han mediala kommunikationsformer för S-agitation och fick i SSU förbundet igenom att alla distrikt och klubbar skulle ha en speciell informationssekreterare för medialt informationsarbete.
Till Kalix
Efter en kort sejour som ombudsman i SSU flyttade han till Kalix för att gå journalistutbildning. På Kalix folkhögskola fick han Kalixsonen K G Bergström som lärare.
Han mötte också i politiken den engagerade norrbottniska kulturpolitiken där Bengt Andersson på Norrbottens bildningsförbund spelade en framträdande roll tillsammans med pedagogen KG Nordström i Boden.
Kulturarbetarnas Socialdemokratiska förening , KSF, blev en samlingspunkt för det kulturradikala Norrbotten.
Mediepedagog
Jan-Ivar själv etablerade sig, efter en kort sejour som journalist, som mediepedagog enligt kulturpedagogiskt mönster och byggde inom Unga örnar i Luleå upp Sveriges mest omfattande film- och mediepedagogiska verksamhet.
I början på 80-talet fortsatte studierna för Jan-Ivar med ett år på Dramatiska institutet och fortsatta studier i kommunikationsvetenskap som så småningom ledde till att han blev antagen som forskarstudent och doktorand i Umeå mitten av 90-talet.
Redan i mitten på 80-talet hade han funnit sin livskamrat Anita och barnen Elisabeth och Anna kom 1987 och1991.
Medieprogrammet
Forskarstudierna lades på hyllan då det nya gymnasiet startade 1994. Ett medieprogram hade nämligen inrättats och Jan-Ivar tog chansen att få vara med och bygga upp programmet. Han satt i expertgruppen för programmets första programmål och kursplaner på skolverket.
Han och hans familj fick också genom detta komma tillbaka till Luleå där han återupptog sin verksamhet i Unga örnars styrelse, kulturnämnden, Luleå närradio och Sunderby S-förening.
Studierna är inte lagda på hyllan. Förra året tog han en magisterexamen i pedagogiskt ledarskap och skrev där en analys av medieprogrammet med titeln "Mediepedagogik som strategi i ett pedagogiskt ledarskap".
Jan-Ivars vision för de sista 25 procenten av livet är att få fullfölja sina studier, göra klar sin examen och forska om kulturpedagogik och mediepedagogikens möjligheter att förbättra lärandet i kunskapssamhället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!