Kurt-Åke Hammarstedt, Luleå, fyller 60 år tisdagen den 24 januari.
När kommunikationsminister Curt Boström lämnade taburetten för att bli landshövding i Norrbotten blev hans politisk sakkunnige, Kurt-Åke Hammarstedt, talskrivare åt Roine Carlsson istället. Denne före detta Pappersordförande hade som biträdande industriminister ditintills inte gjort sig känd som pratsam. Men när han åkte runt i valrörelsen 1985 hyllades han för sina tal. Nu skrev till exempel en Värmlandstidning om Carlsson att han var "en agitator i Värmlandsskogarna".
Kurt-Åke Hammarstedt återvände till Luleå och Norrbotten och här har han stannat. Trots klimatet.
- Klimatet passar mig inte. De är de andra som bor här som håller mig kvar, säger han.
Stamkund på Stadspuben
Han är en av Luleås migranter. En man som fyller 60 år 2012 och flyttade hit när han var 18 år borde kunna berätta något om kvällarna på Stadspuben vid Skeppsbrogatan. Där var han nämligen stamkund i många år.
- Vi köpte öl och pratade, säger han.
I vart fall fastnade han på bild när Luleå-tv gjorde konsertinspelningar där. Roffe Wikström sjöng och Ali Lundbohm satt bakom trummorna. På Stadspuben odlades också de kontakter som gjorde att Anton Swedbergs Swänggäng fick med portugisisk fadomusik på en av konserterna i Hermelinsskolans aula.
Fado med Antons
Kurt-Åke Hammarstedt hade på eget bevåg tagit upp några av Portugals främsta fadomusiker till Norrbotten och då passade det bra att de uppträdde med Antons. Det var stort jubel när Armenio de Melo spelade den portugisiska fadogitarren för Luleåpubliken. Kurt-Åke gjorde därefter ett helt radioprogram i Radio Norrbotten om fadomusik.
Han har jobbat åt landstinget sedan 1987 och sysslat med många aspekter av den stora verksamheten. Själv jobbar han gärna med det som skapar hälsa och framtidstro.
- Människan lever inte av goda blodvärden allena, har han sagt.
Samhällslinjen
Han vill att norrbottningarna ska bli fler och fortsätta vara en viktig del av världen, även om inte alla andra delar av Sverige upptäckt det än. Som ung SSU-ombudsman besökte han i stort sett alla samhällen i länet och vet vilken kraft som kan spira där man som minst anar det.
Vem vet, kanske hade en fysiklektion på Christinaskolan i Piteå i slutet av 1960-talet väldigt mycket att göra med vad som sedan hände i Kurt-Åkes liv? Då gick han naturlinjen och när fysikläraren vägrade diskutera atombombens sociala konsekvenser bytte han till samhällslinjen istället.
60-talsfest
Jobbet fyller en stor del av hans liv men när han är ledig står han ofta vid spisen och lagar mat inspirerad av medelhavsländernas kök. Barnen och vännerna trängs vid spis och matbord. Barnbarnet Axel har just fyllt ett år och han har förstås en särskild plats i morfars hjärta.
Födelsedagen firas med en enkel sextiotalsfest för familj och vänner kommande helg.