Minusgrader mitt i juli

Ett speciellt kylrum med marknadskänsla ska inredas på Ájtte.
Där ska turister få uppleva Jokkmokks vintermarknad även sommartid.
- Vi ska försöka att rent tekniskt få till den där knarrande känslan av att man går på snö, säger Isse Israelsson, intendent för kulturmiljöfrågor på Ájtte.

Här inne på Ájtte ska turisterna få frysa även sommartid. <_Bildtext Fotobyline>FOTO: Jörgen Bihagen</_Bildtext Fotobyline>

Här inne på Ájtte ska turisterna få frysa även sommartid. <_Bildtext Fotobyline>FOTO: Jörgen Bihagen</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Jörgen Bihagen

JOKKMOKK2012-01-26 06:00

En permanent utställning om en av Sveriges kallaste marknader håller på att ta form på fjäll- och samemuseet i Jokkmokk.

Den ska visa på marknadens utveckling, från dåtid till nutid.

- Marknadsutställningen handlar om förutsättningarna för marknaden, vad den lett till och varför den har överlevt i den här älvdalen men inte i andra, säger Isse Israelsson.

Marknadskänning
En spektakulär del av utställningen är kylrummet som ska byggas upp nytt från grunden. Det går under arbetsnamnet "En isande vandring". Mitt under högsommaren ska nyfikna turister alltså kunna slinka in där och frysa på äkta marknadsvis.

- Kyla är intressant och trevligt och vi som bor här njuter faktiskt av den. Vi vill ge besökare en möjlighet att känna hur kyla känns, säger Isse Israelsson.

Vad mer kommer finnas i rummet?

- Det vill jag inte avslöja redan nu, men det ska vara viktiga saker som man bara kan se där inne. Vi grubblar bland annat på hur vi ska få det att kännas som att det är 20 grader kallt och snö.

Hur kallt ska det vara där inne?

- Vi drömmer om att ha det väldigt, väldigt kallt. Men jag gjorde ett besök i isbaren i Stockholm i somras och de hade bara minus fem grader och då huttrade folk rätt mycket redan. Så, vi kanske inte behöver ha riktigt minus 20 grader för att känna kyla.

Ska ni låna ut kläder?

- Vi måste nog göra det. Annars avger kropparna en massa värme i rummet, säger Isse Israelsson.

Idén med att göra vintermarknaden tillgänglig året runt återkommer även i marknadsutvecklaren Per Röckners 100-sidiga rapport som han lämnade ifrån sig vid årsskiftet. Han har varit anställd av Jokkmokks kommun under cirka två år för att utveckla det 400-åriga arrangemanget.

I rapporten, som ännu inte är offentlig, utvecklar Röckner en idé om ett "Marknadens hus", liknande Vasaloppets hus i Mora.

När marknaden är över för i år tar utvecklingskontoret tag i det omfattande materialet.

- Kommunens marknadsgrupp ska plocka fram ett antal prioriterade förslag som man vill gå vidare med. Sedan ska det dras politiskt innan vi går vidare, säger Jonas Sukloed, utvecklingschef på Jokkmokks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om