Tv-kocken är känd från ett matprogram i SVT. Nu ska en ny matserie spelas in, som är uppdelad i åtta episoder från tre olika länder. Jokkmokk är en av två utvalda orter i Sverige som tv-kocken vill laga mat i.
"En vettig kostnad"
- I den här typen av produktioner är det vanligt att regionen står för en del av finansieringen. Det är ett av villkoren. Men motprestationen är att vi får en hårddisk med allt filmat material som vi kan använda i vår egen marknadsföring, säger Jonas Sukloed som menar att inspelningen kom i precis rätt tid.
- Vi har ont om nytt filmat material från Jokkmokk, det är enormt dyrt att producera. Så det här är en bra möjlighet att också få material till en vettig kostnad, säger han.
Finansieringen ska lösas genom kontakter med företag och branschorganisationer. Kommunen står för den del som behövs för att kunna gå i land med produktionen.
Det handlar i runda slängar om ungefär 70 000 kronor.
Lokala råvaror
Jonas Sukloed hoppas att finansieringen blir klar senast i veckan.
Matserien, som är en kombinerad mat- och äventyrsserie, har redan sålts in i flera länder. Den ska också marknadsföras på den stora tv-mässan i Cannes i oktober, där produktionsbolaget vill ha med sig lokala råvaror från Jokkmokk.
Varje orts lokala, unika råvaror ska lyftas upp i matserien. I Jokkmokk är det troligt att det blir inslag av viltkött, fisk, bär och möjligen ost, spår Sukloed. Ett tiotal lokala aktörer är involverade i projektet just nu.
Vilka är möjliga inspelningsplatser?
- Det finns många uppåt fjällen. Vi har bland annat föreslagit Kuorpak, Tjaktajaure, Kvikkjokk och Laxholmen, säger Jonas Sukloed.
Och den äventyrliga biten?
- En variant kanske kan vara att ge tv-kocken färdigpackad ryggsäck, en kåta och en GPS och för att övernatta själv ute i skogen, säger han.
Tanken är att inspelningen ska börja den 21 september.