Finlands sak är vår

Bokenskolans temadag om Finland blev en annorlunda skoldag där eleverna dansade jenka, såg film, talade finska och åt finsk mat.-En intressant och lärorik dag, säger Johan Dahlborg.

Samling vid språkstationen för en temadag om Finland. Gunilla Fagerström, gymnasielärare i språk, Martin Andersson, gymnasielärare i biologi och data, Elever från elprogrammet och samiska programmet; Cecila Enlund, Viktoria Forsman.  Nedre raden från vänster; Christoffer Forsman, Patrik Nilsson, Marcus Fällgren, Tommy Osnes.FOTO: Marie Ridderström

Samling vid språkstationen för en temadag om Finland. Gunilla Fagerström, gymnasielärare i språk, Martin Andersson, gymnasielärare i biologi och data, Elever från elprogrammet och samiska programmet; Cecila Enlund, Viktoria Forsman. Nedre raden från vänster; Christoffer Forsman, Patrik Nilsson, Marcus Fällgren, Tommy Osnes.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

JOKKMOKK2009-11-12 06:00
När eleverna kom till Bokenskolan i Jokkmokk denna tidiga novembermåndag glimmade marschallerna i novembermörkret. I den flaggprydda samlingssalen hördes toner av Finlands nationalsång och rektorn höll tal.
-För 200 år sedan förlorade Sverige en del av riket som vi i dag kallar Finland. Många svenskar bodde i Finland och vi hade samma kung. Sverige och Finland var en enhet från 1200-talet till 1809, då Finland erövrades av Ryssland. Svenskar och finländare har varit ett brödrafolk, som hjälpt varandra genom alla tider, säger Klas Bergman.
Bokenskolan är en liten gymnasieskola med 200 elever. Skolan profilerar sig genom satsningar på hälsa, entreprenörskap, världsarvet Laponia, samisk- och vattenkraftteknisk utbildning. Denna speciella dag, den 9 november, samlades eleverna till temadag och aktiviteterna var många. Eleverna fick gå till olika stationer för att se filmen "Den bästa av mödrar" som handlar om de finska krigsbarnen. De fick träna på finska ord och lära sig något om det finska språket. Vid andra stationer handlade det om finska författare, finska företag och finsk/svensk historia.
"Finlandssorl"
Till och med maten var finskinspirerad, skinklåda med rotsaker. Dagen avslutades med frågesport och jenka.
Vad tyckte eleverna om temadagen?
-Ja, den var bra, säger Christoffer Forsman.
-Riktigt intressant och roligt, säger Cecilia Enlund.
Flera av eleverna, bland andra Johan Dahlborg och Daniel Pavval, har rötter i Finland, genom föräldrar eller mor- och farföräldrar.
-Det här var en intressant och lärorik dag, säger Johan Dahlborg.
Lärarinnan Ingrid Karlsson, tycker det var en givande dag med ett "Finlandssorl".
- Föreningen Norden har engagerat pilotlärare över hela Sverige och vi har varit på en veckoslutsträff utanför Helsingfors. Där fick vi inspiration till fortbildning för lärare på hemmaplan. I Jokkmokks kommun var många entusiastiska och ville satsa på en temadag. Jag tycker att det har varit en givande dag för hela skolan. Många elever har fått med sig värdefull kunskap om Finland, säger Ingrid Karlsson, gymnasielärare i svenska, historia och religion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om