Yoga istället för öl i bastun

Nu får Sverige sina första instruktörer i bastuyoga.I helgen genomfördes en utbildning i Hedenäset.– Det passar bra i Tornedalen med vår långa bastukultur, säger Aila Jaako-Hallqvist, en av de nya instruktörerna.

HEDENÄSET2013-10-08 06:01

Tiina Vainio från Finland har arbetat med fitness, träning och välmående i över 20 år och hon konstaterar att träning och mat mer och mer handlar om prestationer, en trend som hon vänder sig mot.

– Att träna och äta ska öka vårt välmående och ge glädje. Många presterar men glädjen har försvunnit, säger Tiina Vainio.

Lugnt rum

Tiina Vainio var en person som arbetade för mycket, hon kände att hon behövde en paus. För fyra år sedan besökte hon ett center i London där deltagarna satt tysta i ett rum i sina egna tankar och då föddes idén till saunayoga eller bastuyoga som det kallas i Sverige, en träningsform som Tiina Vainio har utvecklat och bland annat skrivit en bok om.

– Jag blev intresserad av närvaro, tystnad och tänkte att bastu och yoga måste gå att kombinera för att ökat välmående. Jag har utvecklat rörelser som alla kan göra och de utförs sittande på bastulaven. I bastun är det lätt att slappna av i värmen, vi vet ju hur bra vi mår om sommaren.

Nu har Tiina Vainios bastuyoga funnits i tre år och det finns drygt 100 instruktörer och nu får Sverige sina två första då hon utbildat två instruktörer från Torneå, en från Kemi och två från Övertorneå. Näst på tur att utbilda bastuyogainstruktörer är Spanien och Estland.

En ny dimension

Kaisu Jaako är en av de nya instruktörerna.

– Intresset för bastuyoga är stort. Alla kan utföra bastuyoga, säger Kaisu Jaako.

I helgen genomfördes utbildning hemma hos Aila Jaako-Hallqvist i Hedenäset i Karinengården som byggdes år 1840. Aila Jaako-Hallqvist driver företaget Rehab och Ergonomi och är fysioterapeut, fengshuimästare och arbetar med bland annat chigong, akupunktur och integral psykoterapi och hon idrottar mycket, hon ser bastuyoga som ett bra komplement.

– Värmen i bastun hjälper kroppen att bli mjukare. Bastuyoga ger också bastun en ny dimension, det är inte bara bastu och öl, säger Aila Jaako-Hallqvist.

Förbättrar sömnen

Tiina Vainio berättar att bastuyogan är bra för hela kroppen.

– Musklerna blir elastiska och förstärks. Samtidigt är det en form av detox eftersom man svettas väldigt mycket. Bastuyogan förbättrar sömnen och är bra som stresshantering och för att bli mer närvarande här och nu och kroppskännedomen blir bättre.

Bastuyoga utövas i temperatur mellan 50 och 55 grader och ett pass tar en halvtimme.

– Jag har aldrig svettats så mycket som när vi tränar bastuyoga och jag älskar att bada bastu, säger Maria Heikka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om