Laxholmen - naturpärla med historia

Edefors hembygdsförening beskriver kulturmiljön på Laxholmen som bygdens pärla med 1700-tals bebyggelse, labyrint och sommarkafé.- Nästa år ska även en laxfälla byggas, säger ordföranden, Sten Fors.

Edefors hembygdsförening håller öppet varje sommar på Laxholmen.  Ingrid Bergman, Sten Fors och Eva Larsson låter sig väl smaka av de kända laxmackorna. " I år har vi öppet för åttonde året och får bara mer och mer besökare utifrån, säger Ingrid Bergman.

Edefors hembygdsförening håller öppet varje sommar på Laxholmen. Ingrid Bergman, Sten Fors och Eva Larsson låter sig väl smaka av de kända laxmackorna. " I år har vi öppet för åttonde året och får bara mer och mer besökare utifrån, säger Ingrid Bergman.

Foto: Lena Leffler

HARADS2011-07-08 06:00

Driften av sommarserve-ringen sköts av ett 30-tal personer och många, runt 3 500 personer, besöker den populära platsen varje sommar.

- Vi försöker hjälpas åt med att sälja lotter, servera, göra laxmackor, liksom visa och sälja hantverk.

- Från början hade vi många omkringboende men nu hittar fler hit. Lördagar är populärast för då bjuder vi på musikunderhållning, säger Ingrid Bergman, föreningens sekreterare.

Tvåårig rustningsplan
För att bevara kulturmiljön och byggnaderna på Laxholmen har föreningen sökt och fått beviljat bygdemedel och EU-medel. En tvåårig restaureringsplan ska utformas.

- Planen ska omfatta byggnader, brunnen och en öppen spis i fiskestugan. Vi börjar nästa år, säger Sten Forss.

Ett besök sommartid på vackra Laxholmen bjuder på en mångfald av blommor och rikligt med fjärilsarter.

Tall med egen historia
Hembygdsföreningen har utvecklat en naturstig med hjälp av Vuollerimbon Mats Karlström som listat flera rödlistade arter som i dag är hotade i landet genom bland annat skogsbruk.

Sten Fors visar den kända Lapptallen som har sin egen historia:

På 1300-talet gav kungen bort stora områden, bland annat Edefors, till ett par adelsfamiljer. Där fanns också arbetsläger för samer.

- Fången Salomon skulle föras av sina ägare, adelsfamiljerna, men han försökte fly. Så när de passerade Laxholmen var adelsmännen så less på lappen att de satte av honom här och hoppades att han skulle svälta ihjäl.

- Men lappen klättrade då upp i tallen och såg tusentals laxar som simmade i vattnet. Då satte han sig ner och väntade och efter flera månader kom adelsmännen tillbaka. Han visade dem laxen och de släppte honom fri men tog ön och gjorde sedan stora pengar på fisket, berättar Sten Fors.

Ingen lax i älven
I dag finns det ingen lax
i älven på grund av kraftverksbygget 1962 utan bara annan fisk.

De kvarvarande delarna av det forna fisket i Edefors med timringarna med stenfyllning, gallerverk och slussportar är också borta.

- Dessa försvann när Vattenfall gjorde förstärkningsarbeten på Laxededammen. Vi ska därför försöka återskapa en laxmina för att visa hur laxfisket gick till förr i tiden, säger Sten Fors.

Laxminan ska snickaren Tommy Nyberg och arkivariesakkunnige Bertil Thelin hjälpa föreningen med.

- Laxminan ska uppföras i vattnet vid träbron som leder till sommarserveringen, säger Ingrid Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om