Fullsatt på den populära matfestivalen

Det bjöds på en matfestival med smaker från många olika länder när matsalen på ÄlvCentrum öppnade serveringen på lördagen. ”Det är fantastiskt”, sa Birgitta Mörk, en av volontärerna.

duo. Aisha Ali Oman från Eritrea och Amina Hassan från 	Somalia.

duo. Aisha Ali Oman från Eritrea och Amina Hassan från Somalia.

Foto: Lena Tegström

HARADS2016-02-29 06:00

Hon förklarar att Edefors församling hyr en lokal i samma fastighet som Klondyke i Harads.

– Vi är några volontärer som har sysselsättning där med flyktingar. Bland annat lagar vi mat och handarbetar tillsammans. På Klondykehar de språkundervisning och samhällsinformation.

Under vinterfestivalen ordnade volontärerna tillsammans med flyktingarna en internationell matfest. Det bjöd på förrätt, varmrätt och efterrätt. Massor av mat dukades upp från över tio olika länder i Afrika, Asien och Europa.

Salah Elsalti berättade att han kom till Sverige från två år och två månader sedan. Sedan ett år och tre månader jobbar han, förklarade han stolt. Han och Amer Mansour arbetar på Klondyke.

– Vi jobbar med asylsökande och med integration. Vi lär de som är nyanlända svenska och saker om Sverige. Det är jätteroligt.

Han och Amer Mansour har gjort Msakhan till festen.

– Det är mat från Palestina; kyckling, specialkryddor, lök och bröd. Vi kan inte laga mat, men har lagat det här med kärlek så vi hoppas att det ska smaka gott, sa Salah Elsalti.

Det är andra gången som det ordnas en stor internationell matfest i Harads. Första gången blev det en succé och det kom över 200 gäster på en gång. Det tog arrangören fasta på i år och hade två sittningar med närmare 100 föranmälda gäster.

Birgitta Mörk tycker att jobbet som volontär är väldigt roligt.

– Man får så mycket tillbaka. De är glada och tacksamma och vill lära känna oss svenskar. De tycker det är skönt att ha en lokal att gå till och där de kan träffa varandra. Jag lär mig jättemycket. Dels att många av dem har haft en svår flyktväg hit, dels deras seder och kultur. De är också väldigt intresserade att lära sig om vår kultur.

Kön till matbuffén var lång och det blev snabbt fullsatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om