Stor efterfrågan på lokalproducerad mat

På ett år har försäljningen av lokalproducerad mat ökat med drygt 40 procent i Haparanda.- Det är kvalitén och miljömedvetenheten som gör det, säger Tryggve Bergman, ordförande vid Matproducenterna.

Tryggve Bergman och Kristina Wikström lär ut till butikspersonal och privatpersoner fördelarna med att handla lokalproducerad mat.

Tryggve Bergman och Kristina Wikström lär ut till butikspersonal och privatpersoner fördelarna med att handla lokalproducerad mat.

Foto: linda danhall

HAPARANDA2008-09-26 06:00
Efterfrågan på lokalproducerad mat ökar raketartat i Haparanda. Flera butiker marknadsför lokala varor och samarbetar med lokala matproducenter. Någonting som gynnar miljön då transportavstånden minskas, kvalitén och inte minst för att säkra jobben i närområdet.
- I trakten har vi 16 matproducenter och i hela länet har vi 2 000 personer som arbetar med produktion av mat, säger Tryggve Bergman, ordförande vid Matproducenterna.
Skillnad på ljust och mörkt
Han säger att lokala varor har högre kvalitet.
- Vårt kalla klimat gör att behovet av bekämpningsmedel är en tredjedel av det övriga landets behov. Många år behövs inget bekämpningsmedel överhuvudtaget.
Att det är ljust dygnet runt under sommarmånaderna bidrar till bra grödor.
- Exempelvis när det är mörkt bildar potatis cellulosa. Det gör att vår potatis är mjukare och går snabbare att koka än den från södra Sverige. Dessutom är den godare. Ljuset gör också att våra bär innehåller mer c-vitamin.
Ökad kunskap
Hushållningssällskapets Kristina Wikström arbetar för att butiker och konsumenter ska välja lokalproducerade varor. Tillsammans med Matproducenterna utbildar hon butikspersonal i skillnaden på varor och varor.
- Vi genomför riktade specialinsatser för att öka kunskapen om lokalproducerade varor.
I går samlades lokala matproducenter för en gemensam utbildning av butikspersonal i Haparanda.
- Jag handlar lokalt producerad mat framför allt för att behålla jobben här, det är viktigt, säger Sarla Marko, konsument.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om