Projekt Snöflingan kickar igång på allvar

Nu formas en ny skola i Haparanda. En skola där frågorna ställs av eleverna.- Det är mycket spännande, säger projektledare Claes-Jörgen Pohl.

Gränsenområdet är platsen där den nya gymnasieskolan ska byggas. Nu står valet mellan området märkt Tinan som alternativ finns Patan.

Gränsenområdet är platsen där den nya gymnasieskolan ska byggas. Nu står valet mellan området märkt Tinan som alternativ finns Patan.

Foto: Haparanda kommun

HAPARANDA2010-09-02 06:00
År 2013 ska den nya gymnasieskolan på gränsen stå klar. Inom skolans väggar ska de "mjuka värdena" enligt projektledare Claes-Jörgen Pohl prioriteras. Samma år ska också hela skolorganisationen vara anpassad till nutidens elevers krav.
- Vi ska tänka abstrakt i dag för det kan vara normalt i morgon, säger Claes-Jörgen Pohl.
Tänker framåt
Under den senaste tiden har mycket hänt inom skolan i Haparanda. Arbetsgrupper träffas och elever, lärare och rektorer har fått ge sin syn på skolan. Datorer köps in, internetforum har öppnats och de pedagogiska metoderna diskuteras.
I veckan anländer exempelvis 500 nya datorer till skolan och höstterminen 2013 ska 1 200 elever försetts med en dator.
- Då har vi datorer till alla elever, i stort sett. Som en rektor sa "Det har hänt mer i skolan under de senaste två åren än under 20-30 år tidigare".
Målet är att skapa en skola som inspirerar och inriktar sig på framtiden. För att lyckas krävs förankring.
- Alla måste vara med. Det är i verksamheten man har all kunskap.
Vad är det då som händer?
- Skolan ska förändras. Det kanske inte är så att lärarna ska ställa frågor som eleverna ska svara på. Det är i stället eleverna som ska ställa frågorna. Även skolan måste bli kundorienterad och fråga sig vad marknaden vill ha. Förr mättes kunskap i hur eleverna kunde läsa sig till kunskap i en bok, nu måste kunskap mätas och läras ut på ett annat sätt.
Före år 2013 ska förskola till gymnasium få en rejäl uppryckning, utvändigt och invändigt.
- Målet är en noll vision, precis som i trafiken. Vi ska inte acceptera att någon elev går ut skolan utan tillräckliga kunskaper. Det är ett mål vi måste ha.
Just nu pågår en förprojektering för byggnationen av den nya gymnasieskolan på gränsen. Kostnaden för förprojekteringen är 800 000 kronor.
Hur mycket kommer hela projektet att kosta?
- Vet inte.
Tanken är att gymnasieskolan ska inriktas på kreativa näringar exempelvis media och innovation. Det ska också finnas ett nära samarbete med näringslivet.
Torneå har tackat nej till att ingå i gränsenbygget. De satsar i stället på att bygga ett innovations-och utvecklingscenter.
- Ett väldigt bra komplement, säger Claes-Jörgen Pohl.
När gymnasieeleverna flyttar till gränsenområdet kommer Tornedalsskolan att rustas upp och bli en skola från förskolan till högstadiet. Det innebär att Språkskolan och Kulturskolan flyttas till Tornedalsskolan år 2013. Som stöd i projekt Snöflingan finns bland andra Uppsala universitet, musikhögskolan i Piteå och Lappia.
FAKTA Skolprojektet Snöflingan
➤ Projektplanen klar 2010-08-16.
➤ Inbjudan till investerare
2010-11-30.
➤ Beslut om samarbetspartner/s 2011-06-01.
➤ Byggstart av den nya gymnasieskolan på gränsen 2012-01-01.
➤ Byggstart grundskola 2013-01-01.
➤ Den nya gymnasieskolan och anpassad grundskola färdig
2013-12-31.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om