Oenighet om Haparanda torg

Haparanda torg är ett av fyra i sitt slag i Sverige.Nu vill länsstyrelsen göra hela torget till byggnadsminne.Men kommunstyrelsen är inte av samma åsikt.

Haparanda torg ska byggnadsminnesmärkas med alla omgivande hus, menar länsstyrelsen. Men kommunstyrelsen är inte överens.

Haparanda torg ska byggnadsminnesmärkas med alla omgivande hus, menar länsstyrelsen. Men kommunstyrelsen är inte överens.

Foto: Magnus Pehrsson

HAPARANDA2011-08-16 06:00

Länsstyrelsen vill att Haparanda torg med omgivande byggnader förklaras som byggnadsminne, det starkaste skydd en byggnad kan få i Sverige.

Samtidigt vill man också förbjuda att husens yttre på något sätt förändras - bara de själva ska kunna ge dispens.

Tvekar
Men kommunstyrelsen tvekar.

- Vi ställer oss tvekande till att byggnadsminnesmärka hela torget med alla omgivande byggnader. Man kan plocka ut vissa byggnader i stället, säger kommunalråd Gunnel Simu (S).

Hur menar du?

- Det positiva med ett byggnadsminne är att det höjer värdet på husen. Men det negativa är att vi blir mer bundna vid eventuella ombyggnationer och måste ha tillstånd.

Privatägt
I dag är Haparanda stadshotell och Sverigefinska folkhögskolan Q-märkta i kommunens detaljplan. Men en detaljplan kan förändras, till skillnad från ett statligt byggnadsminne.

- Flera byggnader är privatägda så det är viktigt att länsstyrelsen hör med fastighetsägarna om hur verksamheten påverkas, säger Göran Wigren, planeringschef i Haparanda.

Kommunen vill nu att länsstyrelsen återkommer med ett nytt förslag där de mest värdefulla byggnaderna pekas ut.

"En arkitekturresa"
Jeanette Aro, kulturmiljöhandläggare på länsstyrelsen, menar att hela Haparanda torg måste skyddas.

- Det finns bara fyra torg i Sverige med sådan form, där gatorna korsas mitt på torget. Platsen är en arkitekturresa från 1860-talet fram till 1970-talet.

Ska man byggnadsminnesmärka torgplattorna?

- Nja, torget måste ju få leva och förändras men det är viktigt att det behålls öppet. Att det nu till exempel står en grill på torget är inget plus direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om