"Korta vintrar - blöta somrar"
Hur kommer klimatförändringarna att påverka Nordkalotten om 10-20 år? Kan giftiga ämnen i atmosfären göra människor mer mottagliga för fågelinfluensan och andra sjukdomar? Och framför allt - går klimatförändringarna att stoppa? Det var frågor som de 45 nordiska ungdomarna på föreningen Nordens nordkalottkonferens ville ha svar på i Haparanda under helgen.
Meteorologen och klimatanalytikern Martin Hedberg efterlyste gränsöverskridande politiska beslut där det gemensamma bästa får komma i första rummet för att stoppa upp klimatförändringarna. FOTO: MARIA ENGSTRÖM-ANDERSSON
Foto:
Fler naturkatastrofer
- Vintrarna kommer att bli kortare och mildare och somrarna blötare. Växter kommer att röra sig norrut, liksom djur och skadeinsekter.
Hedberg förutspådde även fler naturkatastrofer, stora folkförflyttningar och uppblossande konflikter i världen i spåren på klimatförändringarna. Han påpekade att växthusgaserna som redan finns i atmosfären och fördröjningen i de biologiska systemen inte heller gör det lätt att snabbt stoppa utvecklingen.
- Det är som att vända en oljetanker som håller på att gå på grund. När man ser klipporna dyka upp i dimman är det redan för sent. Därför måste något göras nu, sa Hedberg och efterlyste gränsöverskridande politiska beslut där FN får ett större inflytande och där små särintressen sätts åt sidan för det gemensamma bästa.
Klimatlösningar
Under klimatkonferensen som totalt samlade 180 personer - däribland flera nordiska ministrar, riksdagsmän och landshövdingar - fick också ungdomarna själva chansen att diskutera och framföra förslag på klimatlösningar till Föreningen Nordens isländska generalsekreterare Kristin Ólafsdottir och de svenska, finska och norska ordföranden. Medan stora frågor bland de äldre deltagarna var hur de nordligaste regionerna på nordkalotten ska klara konkurrensen i en allt mer globaliserad värld och vad klimatförändringarna kommer att betyda för till exempel turist- och rennäringen funderade de unga på om det inte är dags att bromsa.
Lugnande besked
- Vi ser ju till exempel en extra hög tillväxt i Torneå och Haparandaområdet. Det kräver mer energi. Men i stället för att bygga ett nytt kärnkraftverk borde vi kanske minska elanvändningen, kommenterade 22-årige Petter Mahrs, föreningen Norden, Luleå.
Andra tankegångar som ungdomarna förde fram var utvecklade tågförbindelser och satsningar på utbildning i Nordkalotten. På frågan om skadliga ämnen i atmosfären kan göra människor mer sjuka fick de ett lugnande besked från Martin Hedberg som dock ville skicka frågan vidare till en biolog. Marika Lindström, ung konferensdeltagare från Helsingfors, höjde också ett varningens finger:
- Vi kan inte veta hur allt hänger ihop och påverkas långsiktigt. Det är ju just det som är kruxet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!