Haparandas klimatstrateg Sofia Larsson är känd för att förespråka rättvisemärkta varor, anordna klädbytardagar, tänka klimatsmart och nu när julruschen tar fart anordnade hon en föreläsning om arbetsvillkor i utvecklingsindustrin, i ett välfyllt Folkets hus.
Föreläsningen hölls av den ideella föreningen Fair trade center och visade på konsumtionens negativa sidor, inte minst inom klädindustri och elektronikprocesser.
- Vad är egentligen baksidan av vår konsumtion? frågade Christopher Riddselius.
Utvecklingens nackdelar
Utvecklingen går snabbt och konsumtionen ökar.
Haparanda kommun arbetar för att bland annat vara en handelsdestination och ett mål är den så kallade Shoppingkorridoren där affärsutbudet växer samman mellan Haparanda och Torneå. Haparanda är också en Fair trade city och kaffet i kommunhuset är rättvisemärkt.
Samtidigt yrkar allt fler forskare och miljövänner, däribland Staffan Svanberg från Haparanda, för att konsumtionen måste minska för att minska belastningen på jorden och Christopher Riddselius visar på konsumtionens påfrestning på miljö och hälsa.
Christopher Riddselius berättar om självmordsnät som ska förhindra att arbetare tar sitt liv vid kinesiska fabriker, om löner som inte räcker till rimliga livsvillkor i Indien och om 50 000 barnarbetare bara i Kongo som arbetar med att ta fram metaller som behövs vid mobiltelefontillverkning. Han berättar om avfallshantering som blir till giftcentraler.
Fair trade center och kampanjen Make it fair arbetar för bättre arbetsvillkor och för rätten till att organisera sig i fackförbund.
- Vi förespråkar inte att bojkotta företag, de arbetstillfällen de erbjuder är viktiga.
Vill se åtgärder
Enligt Human development index där bruttonationalprodukten, livslängd och utbildning räknas in hamnar Sverige på plats 9 och Kongo på plats 171 av 172.
- Skillnaderna är enorma i världen, vi arbetar för att grundproblemen ska analyseras, att etik och miljöfrågor ska integreras i produktion och att bättre produkter ska erbjudas så att konsumenter kan använda konsumentmakt för en hållbar utveckling. Ibland kan det kännas hopplöst, men det är viktigt att fortsätta försöka påverka, säger Christopher Riddselius.