Det finns omkring 300 ledarhundar i Sverige, varav sju i Norrbotten.
– Många frågar mig vad ledarhunden betyder för mig. Jag brukar säga, att det är min väg till frihet. Att alltid kunna lita på sin fyrfota kompis, och ta en promenad, eller göra ett ärende på ett smidigt sätt, utgör en så otroligt viktig del i livet. Det är också en helt fantastisk kamrat, att ha trevligt tillsammans med. Framför allt så flyttar de barriärerna som tyvärr kan omge oss som har en funktionsnedsättning. Jag får med hjälp av min hund ett liv som jag själv styr över i mycket högre grad, säger Stig Hedlund, från Haparanda.
Förra sommaren reste Stig Hedlund och hans fru Natalia Hedlund till Toscana, med sig hade de sina två ledarhundar och en Iphone med GPS-programmet Blindsquare.
– Vi gjorde det utan tvåbent ledsagare. Istället så förlitade vi oss på våra hundar och informationen från GPS-programmet. Det gick fantastiskt bra.
30 april firades ledarhundarnas dag runt om i världen.
– Ledarhundens enastående anpassningsförmåga, är helt unik och obetalbar.
Det som Stig Hedlund är kritisk till den just antagna antidiskrimineringslagen.
– Den exkluderar företag med mindre än tio personer från att tillåta ledarhundar att komma in i lokalerna. Eftersom det finns en väl fungerande överenskommelse mellan Synskadades riksförbund och Astmaallergi förbundet, så utgör undantaget i lagstiftningen ett slag i ansiktet.
Han önskar att så väl ledarhundar som assistanshundar bör få ”obegränsade rättigheter, med några praktiska undantag, som man tillsammans får respektera”.
När en blivande ledarhund är valp bor den ofta hos fodervärdar i väntan på att vara tillräckligt stor för att lämplighetstestas och sedan utbildas. Stig Hedlund uppmanar:
– Fortsätt och ställ upp som fodervärdar till företagen som utbildar hundarna och tillåt ledarhundar och assistanshundar i alla era funktioner i samhället.
Linda Danhall