Den här veckan fick Ungdomens hus i Haparanda, ”Station”, en rejäl hyllning. I en intervju med Sveriges radio uttalade sig Marwa Chebil som är konsulent i mångfald och frågor för mänskliga rättigheter på riksförbundet Sveriges fritids- och hemgårdar.
– När jag får höra att det finns verksamheter som har en jämn könsfördelning blir jag väldigt glad för jag tänker också att det är unikt. Det är just det unika som är det viktiga att sprida vidare till andra kommuner, säger Marwa Chebil.
70 procent pojkar och 30 procent tjejer nämner Chebil som en normal siffra. I Haparanda är det ofta helt jämn könsfördelning.
Irina Kangastie från Ungdomens hus menar att man har jobbat hårt med att få in tjejer.
– Att det ofta är fler killar har nog med att göra att killar kommer när det är aktiviteter på ungdomsgårdar, för att det händer något häftigt. Och fritidsgårdar är väldigt ofta aktivitetsbaserade. Tjejer kanske kommer för att de har någon där som de har bra relation till, antingen fritidsledare eller kompisar, säger Kangastie till Norrbottens Media.
Just att bygga relationer är därför något som de har jobbat hårt med.
– Vi hänger med ungdomarna. Vi har schemalagd tid på alla högstadieskolor och är där i egenskap av fritidsledare. Vi umgås och ofta kommer ju de som är stammisar och pratar med oss när vi kommer. Och så har de kanske någon klasskompis som vi inte har träffat tidigare som vi kan få in den vägen också.
– Vi som jobbar här gillar att åka ut till skolorna och vi märker ju att även ungdomarna uppskattar det, säger Irina Kangastie.