Familjen Spolander har drivit Kukkolaforsens anläggning med bastur, logi och restaurang i 25 år.
Längre än så har Margit Spolander tyckt om att jobba med mat, att utveckla nya maträtter.
- Jag inspireras av allt möjligt, men särskilt när vi är ute och reser, säger Margit Spolander som avslöjar att upprinnelsen till den så välkända siksalladen är en välsmakande kasslersallad på tåget mellan Boden och Göteborg.
Den lokala maten
- När jag åt den tänkte jag "den här borde jag kunna göra med rökt sik" och på den vägen är det.
Föreningen "Midnattsolens mat" har nyligen utlyst en tävling och utsett siksalladen som vinnare i kategorin fisk.
Kokboken är sedan länge planerad, men den blev inte av.
Förrän nu.
Manne Stenros, kokboksförläggare och fotograf, tryckte på om kokboken i våras och på sensommaren tog planerna fart.
Resultatet är en 144 sidor tjock kokbok med en massa bilder och berättelser om den tornedalska maten och kulturen.
- Jag har exempelvis inga recept på fläskfilé i boken för här springer ju inga grisar, medan älgjakten är stor här och jag har ett antal recept med älgkött, säger Margit Spolander som fokuserat på det våra vatten och skogarna runt omkring oss ger.
Sikmoussetårta
Det är önskan om att föra den tornedalska matkulturen vidare, som driver henne.
- Det är underbart att kunna använda lokala råvaror, säger Margit Spolander samtidigt som hon lägger "sista handen" vid sikmoussetårtan som ska finnas med på julbordet samma dag som vi träffas.
Sikmoussetårtan är en skapelse från i våras och nu finns den med vid alla festliga tillfällen.
Det finns böcker som berättar om den tornedalska kulturen och människorna, men kokböcker lär det inte ha funnits förrän nu.
- Jag har många recept som inte fick plats i den här boken, de får komma med i nästa bok, säger Margit Spolander och skrattar.