Glädjande besked för Ylivainio

ÖVERTORNEÅ Regeringen har utsett kommunalråd Linda Ylivainio till övervakare av Kolarctic-programmet.- Åh, vad roligt, vilken chans att följa rysslandsfrågorna på nära håll, säger Ylivainio.

Drygt 50 personer kom till den första dagen som handlar om världens största land, Ryssland.

Drygt 50 personer kom till den första dagen som handlar om världens största land, Ryssland.

Foto: linda danhall

Haparanda2009-01-09 06:00
Lagom till startskottet för export och nätverksträffarna om Nordvästra Ryssland meddelade regeringen Övertorneås kommunalråd Linda Ylivainio, att hon blir en av Sveriges fem övervakare av Kolarctic-programmet.
- Kanon, jättekul. Jag har sedan tidigare jobbat med frågor i Ryssland och har en relation till området och ett stort brinnande intresse för frågorna. Det här blir kollosalt roligt, säger Linda Ylivainio.
Hedervärd utnämning
I oktober fick Ylivianio frågan från Kommunalförbundet Norrbotten om hon ville bli en av deras kandidater till uppdraget. Hon sa ja, men sedan har ingenting hörts i frågan. Därför blev Ylivainio både omtumlad och överväldigad när regeringen i onsdagskväll meddelade sitt val.
Uppdraget
Uppdraget går ut på att kontrollera de olika EU-program som pågår inom Kolarctic-programmet och därmed innefattar projekt med Ryssland.
- Vi ska övervaka att medel fördelas på ett korrekt sätt.
Det var en nyhet som satte guldkant på den inledande seminariedagen som startade under gårdagen i Folkets hus i Övertorneå. Under tre dagar ges chans till att lära sig mer om världens största land.
- Nu har vi chans att utforska vilka drömmar de drömmer? Vilka sammanhang de verkar i, hur deras kultur ser ut. Kunskap kan räddas oss från att fullkomligt göra bort oss.
Utöver mellanmänskliga ämnen ska också affärer diskuteras.
Exportrådet i Moskwas handelssekreterare, Fredrik Häggström och exportrådgivaren Erik Hagenrud berättade om hur de kan hjälpa till när ett företag vill börja göra affärer med Ryssland.
- Exporten från Norra Sverige till Ryssland är blygsam, 59 miljoner kronor under året, säger Hagenrud.
Nu sker en snabb ekonomisk tillväxt i Nordvästra Ryssland och det finns mycket goda möjligheter till att göra bra affärer, säger Häggström.
- Ryssland är det enda landet i världen som har mycket av alla naturtillgångar.
Affärsmöjligheter
Arcitic Medias handelssekreterare, Dimitri Borovkov tog tillfället i akt och berättade dels om affärsmöjligheter i Murmanskområdet och dels om landet i stort. Ryssland har 11 tidszoner, 14 grannländer, sträcker sig över två kontinenter och har 142 miljoner invånare.
- Vi ser gärna ett utökat samarbete i Barents. Under 2008 genomfördes 38 samarbetsprojekt med Finland, säger Borovkov.
Den första dagens seminarium hade drygt 50 besökare och fler väntas till de följande musikkvällarna och konst-och hantverksutställningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om