De studerar det öppna samhället i väst
Just nu gästas Haparanda av 31 studenter från Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Ett besök som kantas av en kulturell mix som bjuder på gemenskap och olikheter.- Vi försöker att diskutera på ett opartiskt sätt, säger Kseniya Antsiferova, från Ryssland.
Foto:
- Men man får inte göra det i grupp, säger läraren Alexei Usov, vid Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda.
Tabu i grupp
Det gör att det kan vara svårt att studera demokratiska styrelseskick, jämställdhet och hållbar miljöutveckling. Därför erbjuder Svenska institutet en unik diskussionsplattform då de erbjuder möjligheten för studenter att under två veckor utbilda sig i Sverige.
- Det är fantastiskt att Svenska institutet satsar på att låta utländska studenter komma hit och lära sig mer om landet, säger Sergeii Opanasenko, från Ukraina.
Svenska institutet tillhör staten och tanken är att öka omvärldens intresse och kunskaper om Sverige. Arbetet är också tänkt att bidra till gott samarbetet och goda relationer till andra länder. Sverigefinska folkhögskolan har för fjärde året fått uppdraget att utbilda östländska studenter.
- Det är omkring 12 skolor som anmäler sitt intresse. Sedan blir det knappt hälften av dem som får ta emot studenterna, det känns roligt att vi fått uppdraget fyra gånger, säger Usov.
Olika nya vinklar
I år är det 31 universitetsstuderande som deltar i Haparanda. Samtliga har minst tre års universitetsutbildning. Hälften av dem är blivande ekonomer och företagsledare. Den andra halvan läser politik, samhällskunskap, historia eller journalistik som sitt huvudämne. I Haparanda varvas föreläsningar med diskussioner och utflykter i närområdet som en övernattning på Sandskär och en tur till Rovanniemi och den skummande Kukkolaforsen.
- Sverige är ett fantastiskt land, det är rent överallt och interiören är fantastisk. Människor är vänliga och det är roligt att vara här, säger Tatiana Metkova.
Ett självklart om än tudelat diskussionsämne är konflikten i Georgien. Ett ämne som väcker starka känslor och där de olika länderna har olika utgångspunkter.
- Vi försöker att diskutera på ett opartiskt sätt. Det är bra att se från olika vinklar, säger Kseniya Antsiferova.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!