De odlar världens nordligaste senap

Världens nordligast odlade senap har världspremiär.

”MUMS!” Åsa Pesula låter maken Per Pesula provsmaka världens nordligast odlade senap.

”MUMS!” Åsa Pesula låter maken Per Pesula provsmaka världens nordligast odlade senap.

Foto: Lotta Nilsson

HAPARANDA2017-05-29 06:00

Det är familjen Pesula vid Pesula lantbruk i Övre Kukkola som står bakom senapstillverkningen.

Det är på gården som världspremiären sker.

– Vi var sugna på att göra någonting nytt, det är utvecklande för oss själva också, säger Per Pesula som tillägger att detta också är ett sätt att hålla landskapet öppet i en tid med allt färre bönder.

Familjen Pesula har odlat senapsfrön som de tröskat, torkat, rensat och sedan malt ned.

Processen mot senapen med rätt smak och rätt konsistens har bestått i att familjemedlemmarna haft olika roller.

– Åsa har varit apotekaren bakom receptet, familjen har varit provsmakare, säger Per Pesula.

Åsa Pesula berättar att de har haft ett jättebra ”bollplank” i Hans Svensson som driver Petersborgs gård på Österlen, där de odlar och tillverkar skånsk senap.

– Det har varit så mycket värt, säger Åsa Pesula som tillägger att senap är en svår produkt.

– Senap finns i så många smaker. Det här är vår smak, en äkta tornedalsk senap med lite ”bett” i. Så vitt vi vet finns det inte någon som odlar senapsfrön längre norrut.

Rybsolja tillverkas sedan tidigare på gården.

Vad nästa nyhet blir återstår att se.

– Det är naturligt att utveckla och hitta nya produkter, säger Åsa Pesula.

Receptet på senapen?

– Det är hemligt, säger makarna Pesula unisont.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om