Blå abborre nappade i Karungi
KARUNGI. En livslevande, välmående och blå abborre har fiskats upp i Torneåälven. Det visade sig att den annorlunda färgen beror på en genetisk mutation och nu ska fisken ställas ut för allmän beskådan på Naturhistoriska riksmuseet.- Det här var verkligen intressant, säger Lennart Kankaanranta, som fångade abborren i sitt nät.
Den muterade abborren är blå till färgen och omkring fyra år gammal. Det innebär att den förmodligen har lekt och numer lär det simma runt abborrar som bär på det blå anlagen. Om de kommer att överleva eller inte visar om mutationen var lyckad eller inte. "Fiskyngel har stor åtgång, det är bara några promille som överlever", säger Lennart Kankaanranta.
Foto: linda danhall
- Jag såg på en gång att det var en genetisk variant. Abborren mådde bra och vägde 400 gram.
Eftersom Kankaanranta är biologilärare förstod han att abborren var ett intressant fenomen och slängde inte bara tillbaka den i älven, utan kontaktade Naturhistoriska riksmuseet. Museet meddelade att abborren var ovanlig och nu ska fisken få plats på museet.
- En abborre har en massa pigmentfärger. Tar man bort det röda blir fisken blå. Det är en enkel mutation, en genetisk förändring som är väldigt ovanlig. Vi har bara fått in två exemplar, säger intendent professor Emeritus Sven Kullander, vid Naturhistoriska riksmuseet.
Guldglittrande fisk
Han säger att mutationen också kan slå åt andra hållet, vilket ger en abborre i guld.
- Den blå klarar sig bra i naturen, men den guldfärgade lever farligt då den är enkel att upptäcka.
Kankaanranta kallar fenomenet för en av naturens nycker.
- Eller som biologer uttrycker det, ett av evolutionens instrument.
Kullander säger att mutationer uppkommer då det blivit ett litet genetiskt fel vid fortplantningen. Hos fiskar finns det många olika genetiska egenheter.
Kankaanranta uppskattar fisken till omkring fyra år. Det innebär att fisken har lekt och därför är chansen stor att det just nu simmar runt fiskar i Torneåälven som bär på det blå anlaget.
- Om de i sin tur träffar på varandra, då kan det bli fler blå abborrar.
Det är någonting som Kullander gärna vill se.
- Det skulle vara spännande med en hel population av blå abborrar.
Osynlig eller ätas
Om det kommer att bli så eller inte beror på om mutationen är lyckad eller ej. Det bevisas genom fiskens överlevnad. I fiskens värld handlar det om att gömma sig för både gäddor och fiskmåsar.
- En blå abborre passar där det är mörka vatten och mörk botten. Vad jag kan se, så ser inte den här fisken särskilt bra, säger Kankaanranta.
Men ofta misslyckas naturens experiment.
- De flesta är skadliga och individen blir svagare och mer utsatt, men då och då lyckas det annars hade exempelvis inte människosläktet funnits.
Kankaanranta har fått se några ovanliga syner under åren i Tornedalen. Förra sommaren såg han svarta svanar och på 1980-talet var han med och startade debatten om den höga halten av dioxiner som störde lakens fortplantning i Ha-parandaområdet.
Nu i år var det alltså dags för en blå abborre.
- Det här var verkligen intressant, jag har aldrig sett någonting liknande. Men om man tittar så får man se och ibland kan det vara forskningen till nytta. Nu ska vi inte bli förvånade om vi får se fler blå abborrar i älven, säger Lennart Kankaanranta.
Om det fastnar en blå abborre på kroken, kan den ätas då?
- Ja, det är bara att äta den, säger professor Emeritus Sven Kullander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!