Barcelona nästa

Igår var det repetition på den presentation och Sverige och Haparanda som eleverna ska presentera i Barcelona och därefter var det dags för spanskmat. "Mmm, jätte gott", säger Diana Bergqvist och får medhåll av de andra.

Igår var det repetition på den presentation och Sverige och Haparanda som eleverna ska presentera i Barcelona och därefter var det dags för spanskmat. "Mmm, jätte gott", säger Diana Bergqvist och får medhåll av de andra.

Foto: linda danhall

Haparanda2008-10-16 06:00
På måndag beger sig 21 elever från Tornedalsskolan i Haparanda till Barcelona i Spanien. Där ska de bo i värdfamiljer och lära sig grunderna i katalanska under elva dagar.
- Det här är en chans på miljonen, det ska bli så roligt, säger Diana Bergqvist, elev.
Drygt 200 000 kronor har Tornedalsskolan fått till sitt Comeniusprojekt som ska pågå under två år mellan Tornedalsskolan och en gymnasieskola i Barcelona, Spanien.
Beskedet kom den 20 augusti och sedan dess har förberedelserna varit intensiva. Projektet "The north and the south- minor languages in european teenagers" huvudtema är mindre språk.
- Vi har sökt max och fått max. Vi är jätteglada att vi fått pengarna och intresset från eleverna är stort, säger Britt Inger Lindfors, projektledare.
Reser på måndag
På måndag bär det iväg för 21 elever från olika teoretiska program. Under elva dagar ska eleverna en och en bo i värdfamiljer i Barcelona. Tanken är att de ska lära sig grunderna i språket Katalanska, få inblick i kulturen, livet i Barcelona, dess historia, skolväsendet och använda sig av it.
- Det viktigaste är att eleverna ska få skapa nätverk och upptäcka likheterna med ungdomar i Barcelona. Det finns mer som förenar än som skiljer åt.
Förväntningarna på projektet är stora.
- Det är väldigt spännande och det kommer att bli kul, säger Diana Bergqvist, elev.
Kamraten Elin Karlander instämmer.
- Det kommer att bli en spännande och annorlunda upplevelse.
Under gårdagen hölls en informationsträff där eleverna presenterade den powerpoint-presentation de har förberett för de spanska ungdomarna. Där syntes allt från Björn Borg och Ingemar Stenmark, Abba, Kukkolaforsen, hjortron till kyrkan i Haparanda. Presentationen skedde naturligtvis på engelska.
Spanska rätter
Efter presentationen hade spanska rätter dukats upp. Oliver, räkor, parmaskinka och saffransfärgat ris och till det nationaldrycken Sangria.
- Mmm, vad gott, konstaterade Elin Karlander.
I februari kommer de spanska ungdomarna till Haparanda.
- Vi har valt februari för att visa vad vi är bra på, nämligen snö. Ungdomarna ska få lära sig grunderna i Svenska och vi hoppas på att det inte ska vara för kallt så att vi kan åka skidor, skridskor och det vore roligt att kunna åka på en hundslädtur, säger Lindfors.
Fakta Barcelona
Barcelona ligger i nordöstra Spanien och har 1,6 miljoner invånare (2008), med förstäder över tre miljoner. Barcelona är huvudstad i Katalonien och Spaniens näst största stad. Det är landets främsta sjöfartsstad och utgör kärnan i dess viktigaste industriområde. Staden är kulturellt centrum för Katalonien, och både katalanska och spanska används inom utbildningsväsendet. 1992 hölls de olympiska sommarspelen i staden.
Katalanska är ett ibero-romanskt språk som talas i Katalonien. Ordet används dessutom som samlingsbeteckning för den grupp av ibero-romanska språk som talas i de spanska autonoma regionerna Katalonien, Balearerna och Valencia. Sammantaget behärskas de katalanska språken av närmare sju miljoner talare, varav det stora flertalet bor i Spanien (cirka 4,5 miljoner i Katalonien, drygt två miljoner i Valenciaregionen och cirka 0,5 miljoner på Balearerna). Utanför Spaniens gränser talas katalanska i Andorra, där det är officiellt språk (cirka 20 000 talare), vidare i den till Katalonien gränsande franska regionen Roussillon (cirka 150 000 talare) samt i och omkring staden Alghero på Sardinien (cirka 15 000 talare).
Fakta:NE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om