Hälsosamt i Hakkas

Många hade sökt sig till Hälsodagen i Hakkas, för att prova på behandlingar, lyssna på föreläsningar och ta sig en fika i Bygdegårdens kafé.

Hälsodagen i Hakkas var välbesökt, vilket gladde Katarina Henriksson, en av arrangörerna.

Hälsodagen i Hakkas var välbesökt, vilket gladde Katarina Henriksson, en av arrangörerna.

Foto: Marie Ridderström

HAKKAS2011-05-16 06:00

Barbara Stettler höll en föreläsning och prova-på lektion i Feldenkraismetoden.

- Du lär dig vad det är som hindrar dig att göra det du önskar. Med Feldenkraismetoden kan vi öka medvetenhet om våra rörelser, våra känslor och tankar. Vi kan upptäcka våra möjligheter och förbättra våra rörelser om vi har besvär eller funktionshinder. Metoden kan ge tillgång till dolda känslor som fastnat i kroppen och lett till besvär eller sjukdom, säger hon.

Barbara Stettler är född i Schweiz och flyttade till Nattavaara för tre år sedan.

- Norrbotten med den samiska kulturen berörde mig, säger hon.

Rosenmetoden presenterades av Inger Nilsson-Välimaa. Det är en avslappningsmetod med målet att ge fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Genom beröring medvetandegörs spänningar i kroppen. Behandlingen är inriktad på muskler, andning och avslappning.

Energimassage
Massageterapeut Marianne Nilsson gav enerigmassage/kontorsmassage till besökarna. En massage som utförs i snabbt tempo för att stimulera blodcirkulationen, motverka stress och ge ny energi. Massören trycker på akupunkturpunkter på ryggen och nacken. Massagen bygger på en tvåtusenårig metod från Japan.

Marianne Nutti och Gudrun Hertzberg demonstrerade knyppling och besökarna verkade trivas.

I kaféet underhöll Lollo B Eriksson och Rikard Apelqvist med skön sång och musik.

Zumba och afrikansk dans
Dagen var fylld av olika aktiviteter. Simhallen hade öppet för de som ville ta en simtur och i gymnastiksalen dansades det zumba och spelades innebandy.

Miranda Nilsson ledde innebandyn för barn i åldrarna fem till tio år. Anna Burman ledde gympa och Tiina Ravelin. Afropowerdance. Bland föreläsarna fanns också Annicka Berggren som berättade om fjällvandringar med författare Annika Berggren, samt Jennie Bergström som talade om Herbalife, en kost för mer energi och viktreglering.

Så mycket folk
- Det är jätteroligt att vi har så mycket folk. Det är första gången vi arrangerar en hälsodag och tanken är att det ska finnas något för alla, säger Katarina Henriksson.

Arrangemanget genomfördes med stöd av Medborgarskolan, Studieförbundet Vuxenskolan och Hakkas bygdegårdsförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om