En fet smäll - kultur i Hakkas

Den pågående kulturfestivalen i Gällivare lämnar bara inte avtryck i samhället.I Hakkas har man hakat på och arrangerar aktiviteter.

Lärarna Essy Larsson och Anna-Karin Ahlberg tillsammans med Stefan Wåhlström, förälder följer aktiviteterna.

Lärarna Essy Larsson och Anna-Karin Ahlberg tillsammans med Stefan Wåhlström, förälder följer aktiviteterna.

Foto:

HAKKAS2010-10-06 06:00
I skolan i Hakkas är inte undervisningen under veckan lik någon annan studievecka bland eleverna.
I två dagar får eleverna ägna sig åt annat än studier genom att två temadagar har arrangerats för dem. Lärare och övrig personal är de som sedan höststarten har sytt ihop ett tvådagarsprogram för eleverna.
- Ett jätteroligt avbrott till de vanliga studierna, säger Sandra Pittja, 13 år som studerar på Hakkas högstadium.
Idrott och kultur
Hon har nyligen provat på tjurridning, som ser lättare ut än vad det egentligen är. Efteråt sitter hon och pustar ut medan hon betraktar sumobrottarna och boxningen.
- Det är jättesvårt att försöka hålla sig kvar på den där tjuren när den börjar hoppa och svänga åt olika håll, säger Sandra Pittja.
I går var det framförallt idrott som stod på schemat för eleverna, ämnen som boxning, sumobrottning och tjurridning.
I dag ska mera ägnas åt kulturella aktiviteter, bland annat musik, street dance, design och foto.
- Jag tycker att det är ett ganska fullspäckat program för eleverna här på skolan under de här två dagarna, säger Essy Larsson, specialpedagog på skolan.
Hon har inte varit med i gruppen som har satt ihop arrangemanget.
Från närområdet
- Det är inget fel på det här programmet, men jag skulle gärna se att det hämtades olika aktiviteter och kulturinslag från närområdet här kring Hakkas.
Hon nämner inslag som att bjuda in renskötare som kan berätta om livet ute i renskogen och lokala mattraditioner med matlagning som förekommer här i närområdet.
- Själv kommer jag ursprungligen från ÖverkalixOch mattraditionerna mellan Hakkas och mina hemtrakter skiljer sig åt en hel del trots att inte avstånden är allt för stora. Men de här är ju inte de sista kulturdagarna vi håller på skolan, det kommer ju fler kommande år, säger Essy Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om