Tomten åker luftballong

Tomtar från världens alla hörn besöker Gällivare i helgen. På fredag var det julmys på torget. Barnen mötte tomtarna och gav dem lyckönskningar inför lördagens Tomtespel.- Det är jätteroligt att tomtarna är här, säger bröderna Karl och Axel Almqvist.

Bröderna Karl och Axel Almqvist, fem och sex år, tyckte det var "jätteroligt" att träffa tomtarna på torget.

Bröderna Karl och Axel Almqvist, fem och sex år, tyckte det var "jätteroligt" att träffa tomtarna på torget.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-11-27 06:00
Nu är tomtarna i Gällivare. På fredag var det julmys på det vintriga torget, där bjällerklangen blandades med doften av glögg och pepparkakor.
Jultomten Aros (Lars-Erik Lundin) är 700 år och deltar i Tomtarnas vinterspel för fjärde gången. Han har besökt Gällivare sedan år 2003 och trivs som bara en tomte kan.
En tur i luftballongen
- Det är jätteskönt, frisk luft och trevliga människor. Det är alltid lika roligt att vara här, säger Arostomten som har en favoritren som heter Håkan, vars bild han alltid bär om halsen.
Han säger att han tidigare haft ett skägg som vuxit ända ner till golvet. Och barnen verkar tro på tomten. När han tar en tur i sin luftballong står barnen ivrigt vinkande omkring honom.
- Det är jätteroligt att tomtarna är här, säger bröderna Karl och Axel Almqvist, fem och sex år.
Tomtarna kommer från Sverige, Kanada, Japan, Estland, Nederländerna, Colombia och Frankrike. På lördag klockan 11.00 startar Tomtarnas vinterspel, men innan dess blir det Tomteparad med musikkåren längs Storgatan och alla barn med tomteluva bjuds på en pepparkaka.
Årets roligaste tävling
Vinterspelens grenar är grötätning, julklappskastning, renrace, julgranspyntning, skid- och sparktävling. Förra året vann Hong Kongs tomte. Vem som tar hem segern i årets roligaste tävling, det återstår att se. Sju tomtar finns i det starka startfältet och alla tomtar har laddat upp med tomtegröt och renridning under året som gått. Ska 700-årige tomten Aros klara sig i den hårda konkurrensen?
Klockan 13.00 på lördag, koras Årets Tomte 2010. Därefter följer Tomtarnas rådslag, julens viktigaste möte där tomtarna bestämmer färgen på årets julgran, antal renar framför släden, antal klappar under granen och smaken på tomtegröten. Mötet sker i Köhlers lantbruk efter Nattavaaravägen. Vinterspelen avslutas på Fjällnäs slott där tomtarna kopplar av med en bit mat, sjunger, rimmar och berättar historier. After Tomte, kallas det naturligtvis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om