Tomma rum fylls med konst

I lördags var det vernissage med Tomma rum i Gällivare. Ett internationellt sammansatt konstnärskollektiv.- Vi vill visa upp en del av vad vi pysslar med, säger Ylva Söderström.

Några av deltagarna i projektet Tomma rum i Gällivare, Ylva Söderström, Leonella Lilja, Jamie Travaille, Nicola Woodham och Robin Bale.

Några av deltagarna i projektet Tomma rum i Gällivare, Ylva Söderström, Leonella Lilja, Jamie Travaille, Nicola Woodham och Robin Bale.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2011-07-25 06:00

Sedan ett par veckor tillbaka har Tomma rum etablerat sig i kommunen. Ett internationellt sammansatt konstnärskollektiv som varje sommar tar tomma rum i olika kommuner i besittning.

- Förra sommarn var vi
i Tranås och nu blev det Gällivare, säger Ylva Söderström, Göteborg, som är en av deltagarna.

Som det antyds av namnet tar konstnärskollektivet tomma rum i anspråk i olika kommuner.

I Gällivare kommun har de inhysts i den nedlagda Gunillaskolan i Malmberget, där LKAB har sin informationslokal.

En vägg har förvandlats
En av den tidigare skolans smutsgula väggar har också förvandlats totalt. Nu pryds den i stället av en blåtonad havsmiljö med en simmande sköldpadda, som några av konstnärerna i Tomma rum har skapat.

Också Välkommaskolan, Malmbergets gymnasium, har fått en betydligt mer uppfriskande miljö både ut- och invändigt.

- Förhoppningsvis ska det kanske bli trevligare och mer inspirerande för gymnasieeleverna att återvända till skolan i höst, säger Ylva Söderström.

Totalt är det ett 20-tal konstnärer inom olika genrer som under några sommarveckor håller till i Gällivare. Det handlar om poeter, dansare, musiker, arkitekter och målande konstnärer som var och en på sitt sätt skapar olika verk.

- I lördags hade vi vernissage i Gällivare och då kom det ett drygt 20-tal besökare för att titta på vad vi pysslar med.

Och förutom att de färglägger trista smutsgula
tegelväggar brukar Tomma rum också delta på kommunens kulturkvällar, vilket
är ett uppskattat inslag.

- Vi har tyckt oss märka det, säger Ylva Söderström som har fått många bevis för att konstnärskollektivet uppskattas av publiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om