Spara & Slösa stänger

GÄLLIVARE Den klassiska klädbutiken Spara & Slösa, på Storgatan i Gällivare, har utförsäljning och stänger snart för gott. En epok i klädvarubranschen är slut. Den lilla butiken med de unika kläderna och den personliga servicen försvinner. Här hänger vackra kristallampor i taket och den antika kassaapparaten är fortfarande är i bruk, med myndig dispens från de digitala kassornas värld.

Spara & Slösa, den klassiska klädbutiken på Storgatan stänger och innehavarna Siv och Rune Wennström går i pension.

Spara & Slösa, den klassiska klädbutiken på Storgatan stänger och innehavarna Siv och Rune Wennström går i pension.

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2010-08-10 06:00
Klädbutiken startade år 1968 och hette då Flitiga Lisa. Platsen var Gällivarevägen i Malmberget. Den startades av Inga-Lisa Engman, som sedan flyttade och fortsatte sin verksamhet i Stockholm. Det blev aktuellt med ett namnbyte och Spara & Slösa blev det nya namnet. Den nya ägaren hette Inga-Lisa Lindkvist och Siv Wennström arbetade deltid i butiken efter en tid som hemmafru.
- Jag sydde gardiner halva natten, det var marimekko, tampetta och indiska tyger. Dagen innan min 40-årsdag tog jag över och arbetet har gett mig många nya vänner. Från början handlade det mest om presenter och tyger, sedan lutade det mer åt kläder och det andra försvann. Jag har alltid gillat att jobba med kvalitet, inga dussinvaror, säger Siv Wennström.
En tragedi i familjen
Många malmbergare minns när butiken fanns i Malmberget, en period på Bergmansgatan, sedan bar det av till Gällivare.
- En nödvändig flytt, men många blev besvikna då vi lämnade Malmberget, men man når fler i Gällivare, säger Siv Wennström.
Samma år som Siv Wennström tog över butiken inträffade en tragedi i familjens liv. Den 12-årige sonen, omkom i en olycka, då ett fotbollsmål föll över honom.
- Det var tur man hade butiken. Han är i mina tankar varje dag, säger Siv Wennström, allvarligt.
Roliga hattar - ett signum
Arbetet har inneburit både upp- och nedgångar, trevliga kundkontakter och hårt jobb.
- Semester vet vi inte vad det är, enda gången vi reste på semester, till Teneriffa, så blev Siv sjuk i hög feber, säger Rune Wennström, som lämnade ett jobb som ellärare på yrkesskolan för att driva affär på heltid.
Roliga och vackra hattar är ett signum för klädbutiken Spara & Slösa. Siv Wennström är utbildad modist och har skapat åtskilliga hattar till damer som önskar vara välklädda.
Äntligen semester
Han har skött bokföringen och hon inköpen, med besök på många mässor i huvudstaden.
- Vi har tänkt brett och inte bara säsongsbetonat. Det klassiska, som man bär år från år. Ett brett sortiment för alla åldrar, kläder, handväskor, smycken, sjalar och alla tillbehör, säger hon.
Han hade jobbat på Dobbins herrklädesaffär i 15 år och kunde det här med kvalitéer och storlekar. Aldrig har de varit rädda för konkurrensen från de stora kedjorna.
Med vemod avslutar de nu sin yrkesverksamma tid och går i pension.
- Det tar lång tid att smälta, säger hon, som vill ägna sig åt barn, barnbarn, växthus och potatisodling.
En välförtjänt semester väntar, med vistelser i stugan i Yrttivaara, vinterfiske med pimpelarken och tid att bara vara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om