Spadtagen mot nya jobb

På måndagen togs första spadtaget för ICA Kvantum på Malmheden. Matmarknaden får en yta på drygt 3000 kvadratmeter och 40-50 personer bereds jobb i affären.- Vi kommer att ge Coop en tuff match, säger Ronald Åberg, etableringschef.

Första spadtaget för ICA Kvantum i Gällivare. Ronald Åberg, etableringschef vid ICA Sverige, Tommy Nyström, kommunalråd och Mikael Lundqvist, affärschef NCC.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Första spadtaget för ICA Kvantum i Gällivare. Ronald Åberg, etableringschef vid ICA Sverige, Tommy Nyström, kommunalråd och Mikael Lundqvist, affärschef NCC.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-11-16 06:00
Det blir 20-30 nya jobb i Gällivare när matmarknaden ICA Kvantum etablerar sig på Malmheden. Snett mittemot Coop Forum, som nu får konkurrens.
Det var idel glada leenden då de första spadtagen togs för den nya matmarknaden, vid korsningen Sommarvägen/E10:an på Malmheden. Läget kan inte vara bättre, enligt huvudprojektledare Per Alvin.
- Bra trafikläge. Ledord är tillgänglighet, då blir det lätt att få i hop kalkylerna, säger Per Alvin, som tror på etableringen, inte minst med tanke på den expandering som sker inom gruvindustrierna i kommunen.
Jobb för ungdomar
Nybygget får en yta på 3200 kvadratmeter, varav 2100 kvadratmeter är säljyta. Nya parkeringsplatser anläggs intill matmarknaden. Rekrytering av personal startar våren 2011 och butiken väntas stå klar sensommaren 2011.
- Handel föder handel. Vi kommer att kunna bereda jobb även för studenter, som får helgjobb, extrajobb som många gånger är inkörsporten till arbetslivet, säger Per Alvin.
Etableringschef Ronald Åberg säger att Gällivare kommer att stärkas som handelsplats.
- Vi har 19 anställda som förbereds för att gå in i den nya matmarknaden. Vi har noga undersökt förändringen och nedläggningen av de två ICA Supermarket-butikerna i Gällivare och funnit det nödvändigt att ha en stor matmarknad för att kunna ta upp konkurrensen med Coop.
Positiv kommunledning
En avgörande faktor för etableringen i Gällivare är det positiva bemötandet som ICA får från kommunledningen.
- Vi känner oss väldigt välkomna från kommunens sida. Det är jätteskoj, säger Ronald Åberg.
Kommunalråd Tommy Nyström (S) säger att han väntat i två år på att få göra detta spadtag.
- Jag är minst lika glad som ICA, om inte gladare. Lite konkurrens mellan butikerna skadar inte, säger Nyström.
ICA Kvantum kommer att ha cirka 15 000 artiklar, dubbelt så många som en Supermarket. Det är en matbutik av största profilen, ett område för volymhandel.
ICA har följande indelning för sin handel: ICA Maxi, ICA Kvantum, ICA Supermarket och ICA Nära, som är den minsta butiken. Investeringskostnaderna för ICA är 80 miljoner och huvudentreprenör är NCC.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om