Skjutna renar och kommunalskandal

Renarna lever farligt i Äijävaara och älgarna i Malmberget likaså. I årets Malmbergsrevy står det tydligt vilka händelser som ligger till grund för manuset. ”Det måste vara snackisar”, säger Tomas Junkka.

Lokalversion. Jonathan Nilsson ramlar och får tröst av ­Evelina Nilsson i en väldigt lokal version av ”Kristina från ­Duvemåla”.

Lokalversion. Jonathan Nilsson ramlar och får tröst av ­Evelina Nilsson i en väldigt lokal version av ”Kristina från ­Duvemåla”.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2016-02-06 06:00

På söndag är det dags för årets upplaga av Revyn av Malmbergets teater. Som vanligt präglas scenerna av det som hänt under året som gått.

– Det måste vara speciella händelser, sånt som stått i tidningarna eller som folk verkligen pratat om. Annars förstår ingen vad vi anspelar på, berättar Tomas Junkka som är en av manusförfattarna.

Bland de lokala händelserna som etsat sig fast hos manusförfattarna finns tjuvjakten i Äijävaara, där ingen av byborna sett någonting.

– Det bygger mycket på Kalla Faktas program som gick i höstas. En del saker kan vara känsliga, men vi vill kunna skoja om det, med mycket inslag av ironi, säger Tomas Junkka.

Men det är inte bara skratt som ska lockas fram hos publiken. Revyn ska också bli en tankeställare.

– Det ska vara så roligt och underfundigt som möjligt, och samtidigt vara frågor som man kan fundera kring, säger Tomas Junkka, som själv har en roll som bland annat Kommunals kassör.

– Det är inte bara lokala händelser utan vi har även hämtat inspiration från nyheter på riksnivå, säger han.

Söndagsföreställningen är den första av fyra som ges under veckan som följer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om