Religion platsar inte längre

Sjukhusbiblioteket i Gällivare har tagit bort hela avdelning C, religion, från sina hyllor. Ett ovanligt grepp i biblioteksvärlden.-Vi var tvungna att banta biblioteket och låter de mest efterfrågade böckerna vara framme, säger Inga-Lill Lindmark.

Sjukhusbiblioteket har tagit bort avdelning C, religion, från sina hyllor.

Sjukhusbiblioteket har tagit bort avdelning C, religion, från sina hyllor.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-09-26 06:00
Hela avdelning C, religion, har packats ner och ligger i lådor i källaren. Men biblioteket har böcker i de övriga ämneskategorierna som normalt finns på ett bibliotek. Filosofi, psykologi, skönlitteratur, historia, med flera ämnen och naturligtvis medicinsk litteratur.
Varför ta bort religion?
-Det var så liten efterfrågan, men vi har jättemycket i källaren. Vi har så små utrymmen. Det har hänt att någon önskat låna en bibel eller psalmbok, men då hänvisar jag till sjukhuskyrkan, säger Ann-Sofie Henriksson, som arbetar deltid vid biblioteket.
Biblioteket har krympt i storlek och lokalyta de senaste åren. Det är tidvis ett personallöst bibliotek. Tidigare prioriterades biblioteksverksamheten vid sjukhuset. Det fanns ett stort bibliotek med en välsorterad medicinsk fackavdelning. Patienter från de psykiatriska avdelningarna besökte ofta biblioteket för att njuta av klassisk musik i musikavdelningen. Vid biblioteket fanns bibliotekarier och biblioteksassistenter, minst tre personer och öppettiderna var 9-15 varje dag. Dagliga bokronder hörde till rutinerna och biblioteket arrangerade välbesökta utställningar.
Ett minne blott
Den tiden är ett minne blott. Biblioteksverksamheten har decimerats och när sjukhusbibliotekarien slutade för ett antal år sedan anställdes ingen ny bibliotekarie.
Inga-Lill Lindmark är chef för information, bibliotek, sjukhushotell och växel.
-När vi flyttade utrangerade vi mågna böcker och biblioteket ska i dag bara innehålla medicinska böcker, faktaböcker och skönlitteratur. Vi kan inte ha allt när biblioteket är så litet. Det finns alltid möjligheter att fjärrlåna. Kiruna har en bibliotekarie och vi har möjlighet att samverkaverka, säger Inga-Lill Lindmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om