Rebeckalogen har firat 25-årsjubileum

Rebeckalogen, med 112 medlemmar i Gällivare, har firat 25-årsjubileum.- Vi har en omsorg om våra systrar, får man det bekymmersamt i livet så stöttar vi varandra, säger övermästare Marianne Holmbom.

Så här såg det ut när jubileumsgåvan delades ut. Gudrun Gudmundsson, Marianne Holmbom och Eva Frykholm, ordförande i Demensföreningen.

Så här såg det ut när jubileumsgåvan delades ut. Gudrun Gudmundsson, Marianne Holmbom och Eva Frykholm, ordförande i Demensföreningen.

Foto: Ingalill Perttu

GÄLLIVARE2011-05-11 06:00

Rebeckalogen nr 59 Lapponica har firat 25-årsjubileum och delat ut en jubileumsgåva på 20 000 kronor till Demensföreningen.

Rebeckalogen har sin grund i skråväsendet och är ett politiskt och religiöst obundet ordenssällskap som går under Odd Fellow orden. Rebeckaorden kom till Sverige på 1960-talet, men redan år 1851 blev det möjligt för Odd Fellow brödernas fruar att bli medlemmar i Rebeckaorden.

- Vem som helst kan bli medlem i Rebeckalogen, men man måste rekommenderas av någon som är medlem, eller ta kontakt med övermästaren och man måste vara en hedervärd människa, säger Holmbom.

Ordens mål är att utöva människokärlek och barmhärtighet.

Fyra budord
- Vi har fyra budord - att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa.

Var 14:e dag samlas Rebeckasystrarna iklädda sina Rebeckadräkter och går efter en rituell dagordning, där föredrag om etiska frågor kan hållas, innan kvinnorna äter middag och umgås.

- Det är ingen hemlig orden men sluten, att jämföra med en familj, man berättar inte om allt som sker i en familj, säger Holmbom.

Medlemsavgiften är 1000 kronor per år, en del går till välgörenhet och insamlingsbössor går runt vid mötena.

Alla religioner kan mötas
- I logen finns kvinnor från alla kategorier i samhället. Det ger enormt mycket att vara med, man lär känna ett samhälle på ett positivt sätt och man växer som människa, säger Inga-Lill Perttu.

I Rebeckaorden kan olika religioner mötas, kristna, muslimer, hinduer.

- En medlem ska vara svensk medborgare men kan vara utlandsfödd. Man kan inte vara ateist, vi har en tror på ett högsta väsende, säger Holmbom.

Systrarna besöker gärna andra loger i Sverige. I Norge finns en vänloge och systrarna har även besökt Island.

- Jag tror att Rebeckasystrarna behövs i vårt samhälle för att skapa balans. Vårt mål är vänskap kärlek sanning, i enlighet med våra ledord, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om