Protestvåg vid älven

Villaägarna vid Vassara älvi Gällivare protesterar mot planerna på ett nytt bostadsområde vid älven. - Inget samråd har skett med närboende och kommunen tycks inte ta någon hänsyn till alla som har älven som rekreationsområde, säger Georg Fabricius.

Utvecklingsplan för Vassara. Ett stadsnära boende vid vatten, flerbostadshus, radhus och friliggande hus på båda sidor om älven med strandpromenader på båda sidorna.FOTO: ALMA arkitekter AB

Utvecklingsplan för Vassara. Ett stadsnära boende vid vatten, flerbostadshus, radhus och friliggande hus på båda sidor om älven med strandpromenader på båda sidorna.FOTO: ALMA arkitekter AB

Foto: ALMA arkitekter AB

GÄLLIVARE2012-08-29 06:00

Utvecklingsplanen för Vassara är ett stadsnära boende vid vatten. Flerbostadshus, radhus och friliggande hus, 300 - 500 bostäder på ömse sidor om älven med strandpromenader på båda sidorna. Utvecklingsenhetens mål är att fler ska få möjlighet att bo i ett av de mest attraktiva områdena i Gällivare. Gruvboomen, bostadsbristen och avvecklingen av Malmberget skyndar på planerna.

Men villaägarna vid älven är inte glada. De har placerat ut en brevlåda vid strandpromenaden där de under lång tid samlat in namn.

- 1 764 personer har skrivit under på att området skall förbli ett grönområde. Varför förstöra Gällivares finaste rekreationsområde när det finns annan lämpligare mark att bygga bostäder på, säger Georg Fabricius.

Föreslår andra platser
Han säger att planerna oroar villaägarna, även turister och hemvändare skriver på listorna. Han har förståelse för att människor behöver nya bostäder när Malmberget avvecklas, men föreslår andra platser.

- Repisvaara är fint även om det är lite avsides. Andra lämpliga områden är Bryggeribacken, Mellanområdet, Nunisvaara och skogsområdet mot Abbortjärn, säger han.

Villaägarna har inget emot att man bygger bostäder på Karlgrens-sidan.

- Där förstör man inte för någon, där är det fullt möjligt att bygga. Det är helt ok, där har vi inga synpunkter och där finns plats för en hel del hus. Villaägarna som tagit initiativ till namninsamlingen vill värna om grönområdena, kolonilotterna, det orörda strandområdet och naturupplevelserna. 300-500 bostäder, många trevåningshus, det blir parkeringsplatser och bilar vilket innebär att allt försvinner, säger Fabricius, som inte tror på planerarna som lovar att bevara grönområden.

Rekreationsområde
Georg Fabricius bor i en villa på Dahlsgatan.

- Min utsikt påverkas inte, men ingen vill att det byggs nya hus
i området, säger han.

Han påpekar att Vassaraälven är ett Natura 2000-område och ett viktigt rekreationsområde där funktionshindrade, pensionärer, barnfamiljer och förskolor lätt tar sig ut i naturen på strandpromenaden.

- Om det behövs kommer vi att överklagam, ända upp till EU, säger Georg Fabricius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om