Nytt kyrkoparti i Gällivare

GÄLLIVAREEtt nytt kyrkoparti har bildats i Gällivare. Kyrklig samling heter partiet, som "vill ha frid och arbetsro i kyrkan".-Vi är ett opolitiskt parti och all kyrklig verksamhet borde vara opolitisk, säger Iris Vennström.

Ett nytt kyrkoparti har bildats med namnet Kyrklig samling. Iris Wennström och Birgitta Carlsson är två namn på partilistan. FOTO: Marie Ridderström

Ett nytt kyrkoparti har bildats med namnet Kyrklig samling. Iris Wennström och Birgitta Carlsson är två namn på partilistan. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2009-06-05 06:00
Den 20 september är det kyrkoval, ett val där även 16-åringar får rösta. I Gällivare har ett nytt kyrkoparti bildats. Kyrklig samling heter partiet, som vill vara ett opolitiskt alternativ.
Vi behövs
Första namnet på listan är Birgitta Carlsson.
-Vi behövs. Det måste bli arbetsro inom kyrkan. Vi är sju personer som beslutat att ställa upp för att ge vår kraft för en aktiv kyrka. Där kyrkan fungerar, fungerar livet i övrigt. Kyrkan behövs när det stormar i livet och det gör det för oss alla i bland, säger Birgitta Carlsson.
Sju namn
De sju namnen är: Birgitta Carlsson, Hakkas, Ragnhild Rimpi, Gällivare, Bo Carlsson, Hakkas, Iris Vennström, Keskijärvi, Ellen Suorra, Renhagen, Birgitta Johansson, Skröven och Kurt Kejonen, Purnu.
De flesta kommer från landsbygden, men Kyrklig samling är inte ett landsbygdsparti, säger Birgitta Carlsson.
-Vi vill inte bli stämplade som ett landsbygdsparti. Vi som bor på andra platser än Gällivare har mycket att bidra med, utan att vi ska stämplas som landsbygdsparti, säger hon.
Några i gruppen är före detta moderater.
Varför inte ställa upp på moderaternas lista?
-Det kanske var lite trångt där, rentutav, säger Birgitta Carlsson.
Iris Wennström förklarar varför hon lämnade m..
-Vi var två olika grupper moderater och samarbetet fungerade inte. Då hoppade jag av, det är inte värt att hålla på att bråka. All kyrklig verksamhet borde vara opolitisk. Kyrklig verksamhet ska slippa politiska strider. Då blir arbetsklimatet bättre. Vi är friare när vi inte är bundna till ett politiskt parti, säger Iris Wennström.
Hoppas på brett stöd
Gellivare pastorat består av tre församlingar, Gellivare, Hakkas och Nilivaara. Från och med år 2010 kommer de tre församlingarna att upphöra och en ny församling bildas.
Den ska kallas för Gällivare församling och omfattar drygt 12 000 medlemmar.
Kyrklig samling hoppas på brett stöd i kyrkovalet.
- Numera kan kyrkligt engagerade personer bilda en nomineringsgrupp och lämna in sin ansökan till stiftet. När man gör ansökan ska den åtföljas av en namnlista på personer som stödjer partiet. Det var inga problem att få namn, säger Birgitta Carlsson.
"Fridfullt i kyrkan"
- Det finns ett missnöje med de rådande partierna. Att vara politiskt engagerad är inte alltid detsamma som att vara kyrkligt aktiv, det är ett av skälen till vårt initiativ. Kyrkan spelar en viktig roll i våra bygder, många byar och även Gällivare och Malmberget har mist service o utbud. För dessa orter måste kyrkan vara en fast punkt, en kraft som inte sinar.
-Vi har också många mänskliga problem som borde behandlas inom kyrkan, för kyrkan har resurser. Om vi får förtroende ska vi försöka upprätta moralen och etiken så långt det står i mänsklig makt. Kyrkan är väl värd ett förtroende. Kyrkan ska vara en plats utan bråk och tjafs, det är ovärdigt de anställda och förtroendevalda i kyrka, säger Birgitta Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om