Miljön i Vassara- och Linaälvar ska återställas

I går klubbades projekt miljöåterställning av Vassara- och Linaälvar. Sot-nämnden beslutade också att sänka hastigheten på Vallmovägen och Postgatan. Snöhögar i centrum ska bort och parkeringsövervakningen blir tuffare.

Vassaraälven i december. Projekt miljöåterställning av Vassara- och Linaälvar klubbades i går på service- och tekniknämndens möte.

Vassaraälven i december. Projekt miljöåterställning av Vassara- och Linaälvar klubbades i går på service- och tekniknämndens möte.

Foto: Marie Ridderstörm

GÄLLIVARE2010-12-08 06:00
Livsmiljön i vattendragen ska återställas efter de skador som flottningen medfört. Gällivare kommun ska i ett gemensamt projekt med mark- och fiskerättsägare efter Lina- och Vassaraälvar söka olika medfinansiärer för att genomföra en miljöåterställning.
50 000 kronor avsätts
Efter flottningsepoken har delar av vattendragen blivit grunda med slät bottenstruktur, större stenar har rensats bort och antalet ståndplatser och gömställen för fiskungar och större fisk har minskat. För att förbättra lekområden måste restaurering ske i samråd med länsstyrelsen. Vid service- och tekniknämndens möte i går, beslutades att avsätta 50 000 kronor för att komma i gång med projektet, söka medfinansiärer och tillstånd.
Sänkt hastighet
Nämnden beslutade att sänka hastigheten från 50 till 30 på Vallmovägen och Postgatan. Nämndens ordförande Bernd Lass (S), säger att vägarna är hårt trafikerade.
- Vid Vallmovägen är det svårt att parkera. Där beslutades om ett övergångsställe vid trappan till Hedskolan, det är många barn som går där. Från kommunhuset går många till MD:s grill och där är det väldigt trafikerat med dålig sikt. Även där blir det övergångsställe, säger han.
Snöhögar bort
Snöhögarna i centrum av tätorterna har fått många klagomål och de ska köras bort. Nämnden beslutade om tuffare parkeringsbevakning under tre månader, då övervakning ska ske vid 30 tillfällen, tidigare har det varit 12.
- Mycket på grund av att det är svårt för snöröjningen, folk parkerar kors och tvärs och lämnar översnöade bilar, säger Lass.
Ridklubben Dundret vill ha bättre belysning vid ridstigar. Den frågan är inte färdigberedd och skjuts upp till januari. De blev nej till halvårskort vid simhallarna, efter lång diskussion. Ett argument är att Gällivare kommuns årskort är bland de billigare i länet.
Skoterleden
Nämnden sa nej till motionen om en betongpark för extremsport, med hänvisning till att planerna redan finns inom projekt Nya Gällivare. Förbättringsåtgärderna vid Dansens hus, före detta Laestadiankapellet får vänta på beslut då frågan inte är färdigberedd.
Skotersäsongen startar på allvar i februari, men ännu är det inte klart med skoterleden. Om markägarna säger nej, då blir det stopp för skotertrafik vid Vassaraälven på den "första sidan". Säger de ja, ska frågan hanteras på nytt och eventuellt blir det en omdragning av leden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om