Hundsporten vinner terräng

Framgångsrika och arbetsvilliga brukshundar visade framfötterna i helgens hundtävlingar, som arrangerades av BHK Malmen.- Hundsport är jätteroligt och en duktig hund kan spåra upp försvunna personer, säger Maria Andersson.

Den åtråvärda medaljen som ingen lyckades erövra i helgens tävlingar.

Den åtråvärda medaljen som ingen lyckades erövra i helgens tävlingar.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-09-17 06:00

I strålande septemberväder genomfördes helgens tävlingar med ivriga brukshundar och entusiastiska hundförare. Maria Andersson deltog i sin första elittävling med hunden Calle, en dobermann.

Spår och lydnad
- Det är jätteroligt att vara med. Det är inte många som tävlar med dobermann häruppe. Hunden behöver både motion och mental stimulans och det är en utmaning att delta i en tävling. Sök innebär att hunden ska hitta gömda figuranter inom ett avgränsat område. Två personer är helt dolda i en låda, en är i en öppen låda. Hunden ska markera med skall när han finner personerna. En duktig hund kan spåra upp försvunna personer i verkliga livet, säger Maria Andersson.

Anneli Lönnkvist med schäfern Yizza deltog i sin första tävling och det gick riktigt bra.

- Man börjar i appellklass, hon har spårat och så är det en lydnadsdel. Det är inspirerande och roligt att göra något med hunden. Schäfern är ju en arbetande hund och det är roligt att utvecklas med hunden. Ambitionen är att tävla vidare, säger Anneli Lönnkvist.

Efter tävlingarna blev det fika och mat i BHK Malmens klubbstuga Torpet. Tävlingssekreterare Ingalill Nilsson Springare och huvudtävlingsledare Marina Jönsson delade ut bucklor och blommor. Publiken hurrade och applåderade. Den åtråvärda medaljen "certifikat jetong" lyckades ingen erövra under helgens tävlingar.

- Det har varit en jättetrevlig tävling. Vi har till och med haft tur med vädret. Bra stämning, många tävlande och många funktionärer. Det är en stor organisation runt omkring tävlingarna, säger Marina Jönsson.

Stort hundintresse
I Gällivare är hundintresset stort och det finns ett tiotal hundklubbar. Brukshundklubben Malmen har 250 medlemmar. Tävlingsledare Aina Vannestål berättar att BHK Malmen är öppen för alla hundar, inte bara brukshundar. Vid Torpet finns exempelvis en agilitybana som lockar alla typer av hundägare.

- I lydnadsklasserna kan man tävla även med icke renrasiga hundar. Det här var tredje och sista tävlingen för brukshundar för i år. En dag i juni har vi den officiella hundutställningen och i mitten av augusti arrangerar vi den stora tävlingen Malmenkampen, som pågått oavbrutet i 46 år. Den lockar deltagare från hela Sverige, säger Aina Vannestål.

FAKTA
FAKTA
Lydnadsprov, klass 1:

Lydnadsprov, klass 2:

Lydnadsprov klass 3:

Bruksprov, sök, elit:

Bruksprov, sök, lägre:

Bruksprov spår:

Bruksprov, appellklass, spår:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om