Hopp-projektet prisas

I höst drar man igång andra året på Hedskolans Hopp-projekt. Något som redan första året nådde en sådan framgång att projektet utsågs till "Årets verksamhet" i kommunen.Hopp-projektet syftar till att uppnå bättre välbefinnande för deltagarna.

Karin Eriksson, planerare och Mona-Lena Selberg, verkställare är de två som håller i Hopp-projektet på Hedskolan. Redan första året nådde de en sådan framgång att de utsågs till "Årets verksamhet" i kommunen.

Karin Eriksson, planerare och Mona-Lena Selberg, verkställare är de två som håller i Hopp-projektet på Hedskolan. Redan första året nådde de en sådan framgång att de utsågs till "Årets verksamhet" i kommunen.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2009-10-16 06:00
Hopp-projektet föddes egentligen efter en idé på barnkliniken hos Gällivare sjukhus för drygt ett år sedan. Barn kommer i dag inte ut och rör på sig i tillräcklig stor utsträckning, inte heller är deras kostvanor alla gånger det man skulle önska sig.
Hedskolan nappade på barnklinikens idé och inledde ett samarbete 2008. Kanske var en av anledningarna att skolans rektor Karin Eriksson har ett idrottsligt förflutet i skidspåren.
Motionera och äta rätt
Hur som helst. Hopp-projektet blev en stor framgång på skolan och redan första året de var igång utsågs de till "Årets verksamhet" inom Gällivare kommun.
- Vad man kanske skulle önska är att flera skolor här i kommunen ville nappa på den här idén med ett ökat välbefinnande bland elever, men även deras föräldrar, säger rektorn Karin Eriksson.
I korthet går projektet ut på att motionera och äta rätt. Den fysiska aktiviteten och förbättrade kostvanor ska i sin tur öka det fysiska välbefinnandet bland deltagarna.
Förutom själva skolan är också Folktandvården, barnkliniken och skolhälsovården inblandade i projektet.
- Och visst tycker vi oss ha nått resultat, säger Karin Eriksson och Mona-Lena Selberg. Planerare och verkställare i projektet, som de kallar sig själva.
- Vår målsättning har varit att öka elevernas fysiska aktivitet och det anser vi ha uppnåtts med råge efter det första året av Hopp-projektet.
Dagbok och stegräknare
Eleverna utrustas bland annat med dagbok och stegräknare. Detta för att man på ett ungefär ska kunna mäta hur mycket varje elev rör på sig i genomsnitt.
- En sak är säkert och det är att dagens ungdomar rör på sig alldeles på tok för litet, säger Mona-Lena Selberg. Och därför är Hopp-projektet en viktig faktor för att öka den fysiska aktiviteten bland dem, samtidigt som också kostvanor och tandhälsan också kan förbättras.
Under två terminer, vår och höst är det skolans 5:e klassare totalt 25 elever som engageras i projektet med ökad fysisk aktivitet och kostlära.
- Och om några år förhoppningsvis hoppas vi att samtliga av Hedskolans elever ska ha varit involverade i projektet och därigenom skaffat sig en bättre fysik och förändrat sina kostvanor, säger Karin Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om