Hakkasåkeri kan få pris

Årets Stora åkeripris kan komma att tillfalla ett Hakkasåkeri som drivs av Inga-Britt och Jan Olof Karlsson

Årets Stora åkeripris kan komma att tillfalla ett Hakkasåkeri som drivs av Inga-Britt och Jan Olof Karlsson

Foto: John Filipsson

Gällivare2012-02-28 06:00

I år kan årets Stora åkeripris komma att tillfalla ett Norrbottensföretag. Totalt var 45 företag nominerade, nu återstår 16 varav tre i länet. Ett av dem är familjeföretaget Verner Karlssons åkeri i Hakkas, som startades redan 1928 och fortfarande är igång med sin verksamhet.från

Stora åkeripriset har delats ut sedan fyra år. Det tilldelas ett åkeriföretag som på ett förtjänstfullt sätt skött sitt företag vad gäller anställda, lönsamhet och utveckling.

- Vi på Sveriges åkeriföretag Norr är extra stolta i år då inte mindre än tre av företagen är från norra delen av landet, säger Carina Ahlfeldt, regionchef i Norr.

Jan Olof Karlsson driver numera företaget tillsammans med sin fru Inga-Britt numera.

- Verner var min farfar, säger han.

Tredje generationen
Verner Karlsson startade med en lastbil 1928, men sedan dess har företaget utvecklats och idag finns det sju bilar i åkeriet plus en del övrig maskinpark.

- Jag, tillsammans med min fru, är den tredje generationen som driver det här företaget och om inte en allt för lång framtid hoppas vi att en fjärde kan ta vid, säger Janne Karlsson.

Det är inte bara maskinparken som har vuxit under de senaste åren hos Karlssons åkeri i Hakkas. När fler bilar har köps in har också personalstyrka vuxit, i dag är man totalt 28 anställda och därmed en av traktens större företag.

Det tackar man gruvexpansionen för, samtliga av åkeriets bilar fraktar malm hos LKAB i Malmberget och Kiruna i fyrskift dygnet om.

100 000 kronor
- Att LKAB får sälja allt de producerar genererar också en mängd andra sidoeffekter och vi är väll en del av det, säger Karlsson.

I början av maj ska åkeripriset delas ut och redan nu har spänningen börjat stegras även om det finns 15 företag till som skulle kunna få det åtråvärda priset. Det handlar inte bara om äran, vinnaren tilldelas också en summa på 100 000 kronor.

- Visst är det smickrande att bara vara nominera till det här, säger Inga-Britt och Janne Karlsson. Och det är väl inte utan att vi har börjat känna av en viss spänning också.

Fotnot: Övriga Norrbottensåkerier som gått vidare är Lindströms Transport AB i Luleå och Wibax Logistics i Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om