Gällivareprofilen Olle Öhman har gått ur tiden

Gällivareprofilen Olle Öhman har gått ur tiden.

Gällivareprofilen Olle Öhman har gått ur tiden.

Foto: Katarina Mosesson

Gällivare2009-06-10 06:00
Olle Öhman, en av Gällivares stora profiler, har gått ur tiden.
Han avled efter ett återinsjuknande i prostatacancer. Han blev 71 år.
Olle Öhmans hastiga död chockerade omgivningen. Bara veckan före hade spelemannen och dragspelsklubbens ordförande sjungit och spelat på ett äldreboende med full kraft.
Olle Öhman hann vara pensionär och hemmapappa i nio år.
2000 blev han pensionär efter 34 år i journalistikens tjänst. Han var en lokalredaktör med stort hjärta för sitt arbete och för människorna i bygden.
Han föddes i Nattavaara och startade sin journalistiska livsgärning på NSD i Gällivare, först som sportreporter och sedan som lokalredaktör. Han har även tjänstgjort på Piteå-Tidningen, 1966 och på Kuriren, åren 1969-1985.
Legendarisk lokalredaktör
Han värvades över till NSD år 1985 och där stannade han fram till pensioneringen.
Olle Öhman var en man med sällsynt gott humör. Han hade alltid ett leende och en replik till hands, när han mötte sina medmänniskor.
Som reporter vågade han vara obekväm och värnade om den lilla människan gentemot makthavaren.
"Charmen med att arbeta på en lokalredaktion är allsidigheten. Du skriver juridik och kommunalpolitik, folk kommer in med dödsrunor och i bland får du vara socialarbetare. En del gånger har jag hjälpt folk till socialförvaltningen i stället för att skriva om dem." Så sade Olle Öhman i en intervju vid tiden för sin pensionering.
Han var den gode mentorn för många journalist-elever, som fick lära sig det praktiska yrket under en god handledarens ledning.
Hemmapappa
Han såg fram emot sin nya karriär, som hemmapappa till fyra små barn och han fick nio år av fri tid. Den tiden ägnade han helhjärtat åt sina små.
I kvarteret Hägern där han bodde, var han känd som "kvarterspappan" som, tillsammans med sin yngre hustru, Berit Öhman, drog i gång fotbollsmatcher och barnaktiviteter. Han hjälpte kvarterets barn med allehanda cykelreparationer.
När barnaskaran hade fått sitt så ägnade han sig åt musiken. Han var en välkänd dragspelare och sångare, med kraftfull stämma och gott gehör, ofta sedd på äldreboenden och sjukhus.
I maj i år blev han vald till ordförande för Gällivare Malmbergets dragspelsklubb.
Planerade flytt till Umeå
Vid tiden för hans frånfälle planerade familjen en flyttning till Umeå. Mitt i steget, mitt i flyttförberedelserna dog Olle Öhman.
Olle Öhman lämnar ett stort tomrum efter sig. Han var flerbarnsfar - hade sammanlagt nio barn.
Många kommer att sakna hans kärnfulla insändare, hans hjälpsamhet, värme och humor.
En stor Gällivareprofil har gått ur tiden.
Olle Öhman
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om