På lördagen hissades fyra flaggor utanför Gällivare museum - svenska flaggan, finska flaggan, tornedalingarnas flagga och samiska flaggan.
Eivor Röjlind bjöd på köttsoppa, ost, polarkaka, tranbärskaka och kaffe. I gamla skolsalen lästes sagor på samiska, meänkieli och finska. Finska klubben visade utställningen om evakueringen från norra Finland till Tornedalen 1944. Ellen Lundgren visade en granathållare som hittats i skogen och berättade en tragisk historia om tre barn som förolyckades när de lekte med en kvarlämnad granat. Per-Erik Kuoljok visade bildspel från Laponia och gav en snabbkurs i samisk bandvävning. Han var glad över det stora intresset för Minoritetsdagen.
- Det är en otroligt viktig början till något som kan bli riktigt stort.
Musik och jojk
Minoritetsdagen innehöll tornedalsmusik av Bo och Anton Lindberg. Bertil Broberg spelade dragspel. Finska damkören sjöng med ackompanjemang av Rut Engelmark på orgel. Jan Johansson från orkestern Jord sjöng, spelade och berättade historier på meänkieli och svenska. Per-Niila Stålka jojkade och föreläste.
- Jojken var en del av samernas förkristna religion. Nåjden, schamanen använde jojken som ett sätt att komma i kontakt med andevärlden. Nåjden försatte sig i trance och lämnade sin egen kropp. Då var det viktigt att deltagarna höll liv i jojken så att nåjden kunde återkomma till sin kropp och jordelivet, säger han.
Stipendier
För första gången delades minoritetsspråksstipendier ut. Dessa gick till Tornedalingarna i Gällivare, Finska klubben och Helena Omma för betydelsefulla insatser för främjandet av minoritetsspråken. 10 000 kronor delas ut inom varje minoritetsspråk; meänkieli, finska och samiska.
Helena Omma har en omfattande utbildning i och intresse för de samiska språken. Hon har dessutom kunskap i samtliga samiska språk.
- Nordsamiska var mitt modersmål och jag har alltid intresserat mig för den samiska kulturen, säger Helena Omma som studerar samiska språk på femte året i ett masterprogam vid högskolan i Kautokeino.
Sista föreläsningen handlade om Gällivare museums romska föremål, en bildbetraktelse av en romsk familjs ägodelar. I samlingen finns en husvagn, dokument, tivoliföremål och en barnväst med insydda mynt från 1800-talet.
- Vi inventerar vår samling av romska föremål och förbereder en kommande utställning, säger museichef Karina Jarret.