Fransk kock prisas

GÄLLIVARE. Serge Andrieu har erhållit Rotarys yrkesutmärkelse, för sitt engagemang och sitt yrkeskunnande inom det gastronomiska området.- Det värmde i hjärtat. Jag känner mig verkligen rörd och glad, säger han.

Den franske kocken Serge Andrieu, har erhållit Rotarys yrkesutmärkelse för sitt stora kunnande, sitt engagemang och sin servicekänsla. Karin Vågberg och Henry Ömalm från Rotary.

Den franske kocken Serge Andrieu, har erhållit Rotarys yrkesutmärkelse för sitt stora kunnande, sitt engagemang och sin servicekänsla. Karin Vågberg och Henry Ömalm från Rotary.

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2008-05-31 06:00
Serge Andrieu började sin kockbana redan som tioåring på en fransk krog vid Medelhavet. Hans far var restaurangägare och en vida berömd kock i den stora franska staden, Montpellier.
- Det var en fyrstjärnig krog och jag var lärling. Jag har hållit på i 44 år. Ett helt liv som kock och jag har inte ledsnat än, säger Serge Andrieu.
Kom till Sverige 1971
Han kom till Sverige år 1971. I Kiruna arbetade han vid hotell Ferrum, sedan blev han förste kock vid hotell Vassara i Gällivare. Under årens lopp har han tjänstgjort som köksmästare vid Björnfällan, som lärare vid kockutbildningar, som köksmästare vid Bolagshotellet och har även haft eget företag, Focusbaren i Gällivare. Nu är han köksföreståndare vid restaurang Malm.
Arbetsglädje som signum
- Min inställning är att det finns inga dåliga dagar. Maten är mitt liv och jag är stolt över att kunna bjuda på god mat till glada och tacksamma gäster.
En viktig bit i den här branschen är att bry sig om, att gästspela och ta sig tid att vara trevlig med sina gäster. Mat är kärlek, säger han.
Just nu är "den franske kocken" sjukskriven för en ryggskada och inväntar en operation.
- Tyvärr är det så, men jag kommer igen. Jag saknar mina gäster och mitt yrke, säger han.
"En kock ska klara allt"
Kockyrket är ett sällsynt skapande yrke, där nya idéer kan ta form. Serge Andrieu lagar allt. Fransk husmanskost, medelhavsmat, norrländska specialiteter, ripa, fisk, tjäder. En kock ska klara allt, säger han.
Nu vill han samla sitt kunnande i matfilosofisk kokbok där ett antal av hans 680 recept ska få plats. En kokbok där varje recept åtföljs av anekdoter från hans liv som kock.
"Vardagslyx"
Serge Andrieu fick Rotarys yrkesutmärkelse för sitt stora kunnande, sitt engagemang och sin servicekänsla.
President Karin Wågberg delade ut diplom och blommor tillsammans med Henry Ömalm, vid Rotarys middag på Grand hotel Lapland under fredagen.
Motiveringen löd: "Serge Andrieu har med sitt yrkeskunnande, engagemang och servicekänsla skapat oförglömliga upplevelser på det gastronomiska området. Varje måltid har givit en känsla av vardagslyx. Han har tillfört ett internationellt perspektiv både i mat- och restaurangkulturen."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om