"Försöker Vattenfall mörka?"

Ett dygnslångt strömavbrott i Nattavaara orsakade problem och oro för boende i byarna. - Det var 12 grader inomhus och vi fick koka kaffe på ett rangligt gasolkök, säger Gunvor Hedström i Nattavaara by.

Ett dygnslångt strömavbrott i Nattavaara orsakade problem och oro för boende i byarna.

Ett dygnslångt strömavbrott i Nattavaara orsakade problem och oro för boende i byarna.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-01-18 06:00

Det har varit en besvärlig helg för boende i Nattavaara. Utan ström i ett dygn, med en inomhustemperatur på 12 grader, tvingades Gunvor Hedström ta på sig ordentligt med ytterkläder för att inte frysa inomhus, koka kaffe på ett rangligt gasolkök och hon kände sig avskuren från världen. De bärbara telefonerna och till och med mobiltelefonerna slutade att fungera.

De lyssnade på en gammal transistorradio för att om möjligt få några upplysningar om hur länge elavbrottet skulle vara, men förgäves.

260 samtal före
- Inte ett ord om det på radio eller i tidningarna. Försöker Vattenfall mörka? Det verkar som om vi i byarna inte är så mycket värda. När jag ringde till Vattenfall för att få ett svar, så var det 260 samtal före, säger Gunvor Hedström.

Elavbrottet i Nattavaaraområdet varade från 23.35 på lördagkväll till 23.50 på söndagkväll. Det var minus 16 grader utomhus och inomhustemperaturen sjönk snabbt. För familjen Hedström som har egen brunn med eldriven pump tog vattnet slut.

- Det var besvärligt. Jag hann tappa upp vatten då strömmen återkom en kort minut. Vi tände många ljus, säger hon.

Fru Hedström tror att den rika snömängd som kommit har påverkat det luftburna elnätet.

- Mycket snö naturligtvis, vi såg på trådarna som löper längs med vägen 30-40 cm tjockt snölager som inte rensats bort. Det var ju tur att det inte var i förra veckan, då hade Nattavaara station minus 43 grader, säger hon.

Otrygghet
- Om det händer någon olycka så är vi ganska skyddslösa och jag tänker på de sjuka och gamla som bor i byarna. Diabetiker som inte får äta som de ska. Vi fick leva på kall mat, smörgåsar i ett dygn. Det hade varit en trygghet för oss om Vattenfall hade gått ut i radio med meddelanden, säger Gunvor Hedström.

Vid Vattenfall Business Services Nordic AB kan man under måndagen inte säga vad elfelet berodde på, men presschef Magnus Kryssare lovar återkomma så fort han vet något mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om