De har varit gifta i 65 år

Ingrid och Sven Lundberg har nu i dag varit gifta i 65 år. 1943 mitt under brinnande krig gifte de sig.

I dag har Ingrid, som hette Holma som flicka, och Sven Lundberg varit gifta i 65 år. En dag som alla andra. "Men ibland kan jag undra vart tiden har tagit vägen", säger Ingrid Lundberg.

I dag har Ingrid, som hette Holma som flicka, och Sven Lundberg varit gifta i 65 år. En dag som alla andra. "Men ibland kan jag undra vart tiden har tagit vägen", säger Ingrid Lundberg.

Foto: John Filipsson

Gällivare2008-10-02 06:00

- Vart har tiden egentligen tagit vägen, säger Ingrid Lundberg.
Paret har bara för någon vecka sedan flyttat in på seniorboendet Lövberga i Malmberget. Detta efter att i många år bott i egen villa i samhället.
- Bättre än så här kan man knappast få på äldre dar, säger Ingrid och Sven Lundberg. Som inte nog kan prisa sitt nya boende.
Båda har de uppnått den aktningsvärda åldern 86 år även om det är någon vecka kvar innan Ingrid fyller sina.
Tidigare bodde de i östra delarna av Malmberget. Den del av samhället som blir allt mer isolerad på grund av gruvbrytningens framväxt.
- Det var nästan ett måste till att ha bil när vi bodde därborta, säger Ingrid Lundberg. Eftersom det var flera kilometer fram till affären.
Därför har hon redan planerat att låta bilen stå parkerad, åtminstone i vinter.
- Härifrån är det inte längre än att vi två kan ta en daglig promenad fram till konsum om vi har behov av det.
Trogna Malmberget
Malmberget har de båda också varit trogna nästan hela det 65-åriga äktenskapet.
- Vi har bara bort borta i tre år, säger Ingrid och Sven Lundberg. Det var nere i Umeå på grund av att det var dåligt med arbeten i Malmberget på den tiden.
Sedan har Ingrid jobbat som mattant, som hon kallar det själv på skolbespisningarna i gruvsamhället. Och Sven har som de flesta andra varit i gruvan, anställd av LKAB i drygt 40 år.
Slipper snön
Trots att de är relativt nyinflyttade på seniorboendet. Tror ingen av dem att de kommer att sakna sitt tidigare boende i eget hus.
Det känns inte som det i alla fall.
- Visst var det fint att bo därborta också, men det förde också med sig mycket arbete. Inte minst slipper vi snöskottningen nu vintertid och det är bland det bästa med att bo så här.
Ingen stor sak
När den 65: e bröllopsdagen (krondiamantbröllop) infaller i dag ska de själva inte göra någon större affär av den har de tänkt.
- Det har hunnit bli många dagar tillsammans och den dan tar vi som vilken annan dag som helst, säger Ingrid Lundberg. Och tänker inte fira den på något speciellt vis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om