De första hängde på låset

I går var äntligen väntan över. Surströmmingspremiären, efterlängtad av många var inne.I Gällivare ordnar hembygdsföreningen surströmmingsparty varje höst.

Två riktiga surströmmingsälskare som njöt i går på premiären var Eva Jönsson och Carola Johansson båda Gällivare. "Det smakade jättegott", var deras kommentar när de äntligen fick avnjuta delikatesserna.

Två riktiga surströmmingsälskare som njöt i går på premiären var Eva Jönsson och Carola Johansson båda Gällivare. "Det smakade jättegott", var deras kommentar när de äntligen fick avnjuta delikatesserna.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2009-08-21 06:00
Sedan drygt ett 20-tal år tillbaka arrangerar den lokala hembygdsföreningen i Gällivare surströmmingsparty varje höst.
De första gästerna brukar formligen mer eller mindre hänga på låset minutrarna innan öppningsdags.
Olika kategorier
- Vi brukar ha ett 100-tal gäster varje gång vi arrangerar det här, säger Gunnel Mattsson i hembygdsföreningen. Och det brukar i snitt vara fulla lokaler från första till sista timmen under premiärdagen.
Det finns olika kategorier av surströmmingsälskare. De som längtansfullt med njutning i blick ser fram emot premiärdagen och vill känna den första förtrollande aromen från en nyöppnad burk.
Sedan finns de andra. Varje höst lägger de undan ett par burkar för de vet, att de inte klarar av att stå ut fram till nästa års premiär.
Till den senare kategorin hör Eva Jönsson och Carola Johansson, båda Gällivare. De har redan hunnit med att äta fjolårets strömmingar ett flertal gånger innan premiärdatumet.
Rutinerade
- Men trots detta smakade det här mer än ljuvligt, säger Carola Johansson. Det finns ingenting som går upp mot en burk nyöppnad surströmming.
Både Eva och Carola är rutinerade surströmmingsälskare. Och de har ätit strömmingen sedan barnsben.
- Jag tror det ska börja redan då om man ska bli en riktig gourmet, säger Eva Jönsson. Det är nog betydligt svårare om man provar på det först vid vuxen ålder.
Båda föredrar också strömmingen på klassiskt vis. Det vill säga tunnbröd, lök, färsk potatis och så strömmingen. Filead surströmming, det är inget som faller någon av dem i smaken.
- Hela orensade ska det vara, säger Carola Johansson. Fileade det är något för nybörjare, eller för dem som vill lära sig äta surströmming.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om