Boskola för ungdomar

Boskolan för unga hyresgäster har förbättrat grannsämjan i Gällivare och lett till att ungdomar skruvar ner stereon, städar i tvättstugan och har lugnare fester.- Ungdomarna tycker att Boskolan är bra, men säger att alla hyresgäster borde gå i Boskola, säger Carina Engman.

I Gällivare kommun finns en Boskola där unga hyresgäster får information om ekonomi och bostadsfrågor. Uppskattat, säger Carina Engman, administrativ chef och Märit Palo, vd för Topbostäder.

I Gällivare kommun finns en Boskola där unga hyresgäster får information om ekonomi och bostadsfrågor. Uppskattat, säger Carina Engman, administrativ chef och Märit Palo, vd för Topbostäder.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-08-18 06:00

I Gällivare kommun finns en Boskola där unga hyresgäster får information om ekonomi och bostadsfrågor. Något som uppmärksammats i Statens offentliga utredningar där Boskolan framhålls som ett positivt exempel på framtidens stöd till konsumenter.

I Boskolan som riktar sig till ungdomar mellan 18-26 år inbjuds ungdomarna till en träff med bostadsbolagets representant samt konsumentvägledare Ylva Dyrander. Ungdomarna får information om sina rättigheter och skyldigheter i boendet.

- Vi har sett en attitydförändring. I början var många skeptiska och sade inte ett ord, eller "måste vi komma hit". Nu ställer de frågor, är intresserade och säger att det var flera saker de inte visste om, säger Carina Engman, administrativ chef i det kommunala bostadsbolaget Topbostäder.

Villkor för långtidskontrakt
Boskolan är ett villkor för att ungdomarna ska få ett längre kontrakt än tre månader. Här finns också morötter. Alla som går i Boskolan får välja en present, exempelvis en vattenkokare, smörgåsgrill, badlakan eller äggkokare.

Bakgrunden till Boskolan var bland annat att man upplevt störningar från ungdomligt håll. Alltför högljudda fester, stök och vandalisering från inbjudna eller objudna gäster.

- I Boskolan tar vi upp det här med att hyresgästen har ansvar även för sina gäster, det vet inte alla, säger Carina Engman.

Konsumentvägledaren ger ekonomiska råd och varnar för sms-lån som kan kullkasta hela ekonomin. Alla får en broschyr om hur man gör en budget och hur man sätter bo.

- Ungdomarna får information från det man skriver hyreskontrakt till det man avslutar hyreskontraktet. Hyresgästföreningen är positiva till Boskolan, säger Märit Palo, vd för Topbostäder.

- De flesta tycker det är helt ok. Vi samlar grupper av nyinflyttade unga hyresgäster varannan månad. I bland håller vi enskilda träffar om någon vill det, säger Carina Engman.

Lång bostadskö
Boskolan omfattar en träff och verksamheten har pågått sedan 2008.

Med Boskolan kan ungdomarna få sitt efterlängtade kontrakt, naturligtvis efter att ha stått i kö som alla andra hyresgäster och bostadskön är lång.

- I veckan har vi två lägenheter till uthyrning och hittills 140 intresseanmälningar. Vi kommer snart ut med en broschyr om våra 43 nya lägenheter på Forsheden, som snart är inflyttningsklara. De flesta vill till Gällivare, det kan vara dubbelt så många sökanden till en lägenhet i Gällivare jämfört med Malmberget, säger Märit Palo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om