Belinda årets eldsjäl i Gällivare

I torsdagskväll blev det klart att det var Belinda Fercher som utsågs till 2008 eldsjälstipendiat i Gällivare. På bilden flankerad av stipendieutdelarna Karina Jarret, museichef och Weine Backman (s) ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden.

I torsdagskväll blev det klart att det var Belinda Fercher som utsågs till 2008 eldsjälstipendiat i Gällivare. På bilden flankerad av stipendieutdelarna Karina Jarret, museichef och Weine Backman (s) ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden.

Foto: John Filipsson

Gällivare2008-10-11 06:00
Belinda Fercher, 34, Gällivare, är årets eldskälstipendiat i Gällivare.
I torsdags kväll fick hon utmärkelsen i Folkets hus under den pågående kulturveckan.
Sedan 2005 utser Gällivare kommun en eller flera eldsjälar varje år. Det är ett sätt att lyfta fram de människor som oftast arbetar i det tysta främst inom förenings- och kulturlivet, oftast också utan tanke på egen vinnings skull. Samtidigt är det den sporre och drivande kraft som många föreningar inte skulle klara sig utan.
Det är barn-, utbildning, och kulturnämnden som varje år utser årets eldsjäl.
Belinda Fercher är en mångsysslande tjej med famnen fylld av olika uppdrag och engagemang. Förutom att hon är ordförande i den nyuppstartade kvinnojouren, är hon också aktiv inom föreningen Djurens rätt samt även medlem och aktiv i den lokala filmstudion.
Sporrar och peppar
- Naturligtvis är en sådan här utnämning något som både sporrar och peppar en för framtida engagemang, säger en glad och stolt Belinda Fercher efter utmärkelsen som årets eldsjäl.
- Genom eldskälstipendiet försöker vi på något sätt att stimulera och uppmuntra dessa människor, som ofta jobbar i det tysta utan någon större uppmärksamhet, säger Weine Backman (s) ordförande i nämnden.
Han och Karina Jarret, museichef, var de två representanterna från kommunen som tillkännagav vem som hade utsetts till årets eldsjäl på torsdagkväll i Gällivare.
Hemlighetsmakeri
Vem som blir årets eldsjäl föregås av stort hemlighetsmakeri. Nästan så att det för tankarna till Horace Engdahl och presentationen av årets Nobelpris i litteratur.
Förutom ära, blommor och diplom tilldelas stipendiaten 5 000 kronor som en uppmuntran för sitt arbete i det fördolda.
- Själv är jag smått salig över utmärkelsen och har väll inte hunnit smälta det riktigt ännu, säger huvudpersonen själv Belinda Fercher. För mig kom det som en total överraskning när jag fick reda på att det var jag som hade utsetts till årets eldsjäl.
Pengarna, de 5 000 kronorna dem har hon tänkt lägga undan som en grundplåt till en framtida planerad resa.
- Jag älskar film och pengarna kommer väl till pass för mig till en kommande filmfestival Warszawa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om