Avslutning på Afrikaprojekt

GÄLLIVARE. I veckan avslutades projekt Afrika på Älvens förskola i Gällivare. Under vintern har förskolebarnen och personalen lärt sig mera om kontinenten.Speciellt landet Somalia har varit i fokus.

Afrikanska danser har naturligtvis studerats och tränats in i vinter på Älvens förskola i Gällivare.

Afrikanska danser har naturligtvis studerats och tränats in i vinter på Älvens förskola i Gällivare.

Foto: John Filipsson

Gällivare2008-05-28 06:00
Älvens förskola i Gällivare är en mångkulturell skola. Här finns barn från Kina, Japan, Indien, Somalia och andra länder.
På avdelning Siken på förskolan har man tagit fasta på det här. Och i januari började den avdelningen att specielstudera Afrika.
- Jag tror att vi alla både barn och vuxna har lärt oss betydligt mycke mer än vi visste tidigare om Afrika, säger Margareta Hansell, barnskötare på skolan.
Infödd lärare
Som lärare på skolan har Shooble Ilkar från Somalia varit. Född i Somalia men, sedan tre år boende i Sverige.
En av hans söner är fövrigt elev på förskolan bland de 17 övriga eleverna.
- Vi har bland annat provat på afrikansk mat och olika exotiska frukter som vi inte kanske konsumerar till vardags i vanliga fall, säger Monica Nordkvist, förskolelärare.
Men framförall har projektet manat till att lära känna andra länder och deras kulturliv. Och kanske därmed skapa större förståelse mellan människor från olika delar av världen.
Läraktiga elever
Shooble Ilkar tycker att han har haft läraktiga elever, inte minst barnen har hämtat in mycket kunskap om Somalia och Afrika nu när terminen går mot sitt slut.
- Jag tycker det har varit roligt att lära ut saker om mitt hemland till både barn och vuxna, säger han. Här på den här avdelningen på förskolan tror jag man kan betydligt mera om mitt hemland och Afrika än vad man visste tidigare.
Och som en del av avslutningen på projekt Afrika, visade förskoleeleverna upp afrikanska danser som de lärt sig och tränat in under studierna i vinter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om