Anderssons nya bok – en resa tillbaka till rötterna

Lagom till Gällivare Kulturfestival lanserar Sven-Ove Andersson sin bok om skogssamebyn Purnu. En fotodokumentation av människor och hus i byn.

FOTOBOKEN. Perssons hus är avbildat i fotoboken: "Hus med folk i vardagen". Boken bygger på spontana möten med människor i byn som porträttfotograferats i sin vardagsklädsel i kök eller rum.

FOTOBOKEN. Perssons hus är avbildat i fotoboken: "Hus med folk i vardagen". Boken bygger på spontana möten med människor i byn som porträttfotograferats i sin vardagsklädsel i kök eller rum.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-09-22 06:00

”Hus med folk i vardagen” är titeln på en ny bok om byn Purnu. Sven-Ove Andersson har fotograferat hus och människor i byn. I boken finns bilder på bostadshus, skola, tvättstuga, bönhus och kyrkogård.

Alla invånare har fotograferats i sin vardagsmiljö.

– Totalt sett har jag fotograferat ett 70-tal bostadshus, offentliga byggnader och ödegårdar. Husen är intressanta, men viktigast var att få med människorna i husen. Porträttbilderna är i regel tagna inomhus i vanlig köksmiljö, säger Andersson och fortsätter:

– Det har varit fantastiskt trevligt. Jag har fått ett fint välkomnande överallt och jag har besökt människor spontant och utan förvarning. Det kanske underlättar att jag är en son av bygden. Tuffaste modellen var Laila Nordvall som ställde upp på foto, trots att hon hade ett blåöga, sedan hon stigit på en felvänd kratta i vedboden.

Sven-Ove Andersson bor numera i Nacka. Han minns barndomens dagar i ett soligt skimmer.

Fadern var skolvaktmästare och skötte om badet och andelstvätteriet, modern var städerska. Det var höbärgningar och simturer i iskalla Skrövån.

– Det var en lycklig och trygg barndom, framförallt fick barn och ungdomar vara med i det verkliga livet på ett annat sätt än i dag. Barnen kände sig behövda, säger han.

Efter folkskolan i Purnu blev det realskola och gymnasium i Malmberget. Sedan vidare studier till socionom i Umeå.

Han har arbetat som chef och utredare i kommun och stat.

Nu är han pensionär och har tid för andra projekt. Porträttfotografering lärde han sig på 1960-talet hos Berts foto.

Purnu ligger fem mil söder om Gällivare.

Under byns storhetstid på 1950-60-talen fanns två affärer, buss- och taxiföretag, två bensinmackar, sågverk, bad och andelstvätteri. Nu bor ett 30-tal personer i byn.

I boken avbildas Per-Albin torp med 40-talscharm och gamla spöklika ödehus, Pikku Jakobs hus är från 1700-talet.

– En del av ödehusen är utom räddning tyvärr, säger Sven-Ove Andersson.

Mänty Oskaris hus från 1930-talet var första huset med centralvärme och balkong. Ovanligt för den tiden.

Boken ska presenteras på Kulturfestivalen som pågår 27 september - 5 oktober.

– Vi bjuder på fika, söndag 28 september, i ett av de äldsta husen i Purnu, där det finns en bevarad vardagsmiljö från tidigt 1900-tal. I samband med lanseringen av boken kommer Anna Larssons att berätta om sitt hus, säger Sven-Ove Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om